Bitter og kraftig eller søt og mild? Melkesjokolade og mørk sjokolade smaker veldig ulikt, og forskerne vil helst at det fortsetter slik.

Forskere vil gjøre melkesjokoladen like sunn som mørk sjokolade

Gode nyheter for de som foretrekker den milde, søte varianten: Forskere vil gjøre melkesjokolade like sunn som mørk sjokolade. Men er det egentlig mulig?

Mens mørk sjokolade blir sett på som en sunn nytelse, er melkesjokoladen fortsatt en sukkerversting full av kalorier og fett.

Mørk sjokolade er nemlig naturlig full av antioksidanter, noe som skal ha flere positive helseeffekter, ifølge denne saken på forskning.no.

Nå har forskere funnet en måte å tilsette melkesjokoladen de samme fordelene som mørk sjokolade har – nemlig antioksidanter. Nå skal de også inn i melkesjokoladen.

Antioksidanter fra peanøttskall og kaffe

Ifølge forskerne, skal antioksidantene komme fra peanøttskall og kaffegrut.

Når produsenter lager peanøttsmør, godterier og nøtteblandinger, blir det røde skallet kastet.

Tusenvis av tonn med peanøttskall blir kastet hvert år. Så hvorfor ikke bruke det til noe bra, som sjokolade?

I tillegg skal de hente ut naturlige antioksidanter, såkalte polyfener, fra kaffegrut og gamle teblader.

Det er det rosa innerste skallet på peanøtten som er rikt på antioksidanter og som skal brukes i sjokoladen.

Nyanser av bitter

Det er polyfenene som gir sjokoladen den bitre smaken.

Bitterheten blir enda tydeligere i mørk sjokolade fordi den også inneholder mindre sukker og fett, sammenlignet med melkesjokoladen.

For mange er mørk sjokolade godt, nettopp fordi den er bitter. For andre blir smaken for kraftig og tørr, og de foretrekker den milde og mer saftige melkesjokoladen.

Beholde den gode smaken

For at polyfenolene fra peanøttskallet og kaffegruten ikke skal gjøre melkesjokoladen like bitter som mørk sjokolade, men likevel gjøre den sunn, må forskerne tilsette akkurat nok polyfenoler– ikke for lite og ikke for mye.

De testet derfor sjokolade med ulik mengde av stoffet på et smakstestpanel.

Målet var at testpersonene ikke skulle merke forskjellen.

Det gjorde de heller ikke da melkesjokoladen inneholdt 0,8 prosent polyfenoler. Faktisk foretrakk over halvparten av testpersonene denne sjokoladen, framfor sjokolade med færre polyfenoler.

Resultatet av forsøket ble presentert på den vitenskapelige konferansen American Chemical Society Fall 2020 Virtual Meeting tidligere denne uken. Les hele pressemeldingen her.

Hvor sunt er egentlig mørk sjokolade?

Hele premisset for sjokoladeprosjektet er altså å etterligne egenskapene til den mørke sjokoladen, for å gjøre den lyse melkesjokoladen sunnere.

Men hvor sunt er egentlig mørk sjokolade?

Ifølge forsker Harald Carlsen ved Norges miljø- og biovitenskapelige universitet viser tidligere forskning at mørk sjokolade har visse helsefordeler.

– Mørk sjokolade inneholder en god del av noen polyfenoler kalt flavanoler. En fordel med disse flavanolene er at de kan lettere bli tatt opp fra tarmen enn mange andre flavonoider, sier Carlsen.

Han viser blant annet til en italiensk studie som viste at eldre folk fikk bedre hukommelse av å spise det.

– Hypotesen er at flavanoler påvirker blodkarene og fører til mer blodgjennomstrømning til hjernen, sier han.

I denne studien var derimot mengden flavanoler en god del høyere enn det man vil få i seg med kommersielt tilgjengelig mørk sjokolade. Det er altså ikke sikkert at mørk sjokolade i butikken vil ha samme positiv effekt på eldre folk.

Flere andre studier viser også at mørk sjokolade er sunt for hjertet, blant annet denne som forskning.no har skrevet om her.

Harald Carlsen er professor ved Norges miljø- og biovitenskapelige universitet. Han forsker blant annet på immunforsvaret og hvordan det påvirkes av tarmflora og ernæring.

Kanskje ikke så gode nyheter likevel

Men selv om stoffene i mørk sjokolade har positive effekter på helsa vår, betyr ikke det at de samme stoffene vil ha lik effekt når de tilsettes lys sjokolade, ifølge Carlsen.

– Her er det viktig at vi skiller mellom de ulike flavonoidene, sier han.

Bare fordi det også finnes mye flavonoider i peanøttskall og i kaffe, betyr ikke det at de har samme effekt som flavanolene i kakao.

– Når det gjelder begrepet antioksidanter, er det også misvisende. De er kjemisk sett antioksidanter på utsiden av kroppen, men opptaket av de fleste flavonoider er såpass lavt at det som regel er helt meningsløst å kalle dem antioksidanter inne i kroppen, sier Carlsen.

– Dette er kun et salgstriks, mener han.

Carlsen mener det er mulig at den nye melkesjokoladen kan ha en helseeffekt, men det er langt fra opplagt.

– Jeg liker derimot tanken om at de bruker ressurser som normalt ville bli kastet i et nytt produkt med potensiell helseeffekt. Men igjen, dette må testes før man kan si noe om det.

Referanse:

Lisa Dean m.fl: More healthful milk chocolate by adding peanut, coffee waste. American Chemical Society Fall 2020 Virtual Meeting. 18. August 2020.

Powered by Labrador CMS