Hvor mye mørk sjokolade kan du spise? Og får du egentlig noen positiv helseeffekt ut av en forsvarlig døgndose? (Foto: Justyna Kaminska, Shutterstock, NTB scanpix)

Er mørk sjokolade egentlig sunt?

Vi ser nærmere på påstander om kakao, antioksidanter og andre stoffer i det mørkebrune gullet.

Det er nok ingen tvil: Mørk sjokolade er et bedre valg enn melkesjokolade dersom du vil passe på vekta, men fortsatt spise litt godteri.

Men noen ganger kan det virke som om mørk sjokolade er kuren for alt.

Stadig dukker det opp artikler med gledelige nyheter: «Du kan spise sjokolade med god samvittighet». Den gjør deg visstnok smartere, gladere, slankere, mindre stresset og forebygger i tillegg slag og hjerte- og karsykdommer.

Selvsagt kommer nyhetene også med de vante forbeholdene. Sjokoladen må ha minst 70 prosent kakao og du kan ikke akkurat spise en hel plate. Mørk sjokolade inneholder jo også fett og sukker. For mye av det mørkebrune gull kan med andre ord gi alle de kjipe ettereffektene sukker og fett vanligvis har.

På den ene siden er det stoffer i sjokoladen som kan gi god helseeffekt, men på den andre siden har du sukker og fett som i store mengder kan sabotere et balansert kosthold.

Så hvor mye mørk sjokolade kan du spise? Og får du egentlig noen positiv helseeffekt ut av en forsvarlig døgndose?

Sjokoladens helseeffekt

Når vi skriver at mørk sjokolade kan ha en god effekt på helsa, er det egentlig kakaoen vi sikter til. Det er dette magiske pulveret som antakelig gir all den gode effekten. Og naturlig nok: jo mer kakao i sjokoladen, jo bedre.

Harald Carlsen er professor ved Norges miljø- og biovitenskapelige universitet. Han forsker blant annet på immunforsvaret og hvordan det påvirkes av tarmflora og ernæring. (Arkivfoto: Norges miljø- og biovitenskapelige universitet.)

– De som har fått skylda eller æren, er såkalte flavanoler, forklarer Harald Carlsen. Han er professor ved NMBU.

Flavanoler er et kjemisk stoff som faller inn under flavanoider som igjen er en form for polyfenoler, som ofte kalles antioksidanter. Kort sagt beskytter antioksidanter celler, proteiner og arvestoff i kroppen vår. Om flavanol faktisk har denne gode egenskapen, skal vi komme tilbake til.

Det kan også se ut til at disse stoffene har god effekt mot betennelser i kroppen, og det kan forebygge hjerte- og karsykdommer.

Kan sjokoladen regnes som en grønnsak?

En annen godt kjent kilde til antioksidanter er frukt og grønnsaker, som har gitt grobunn for sammenligningen og for påstanden om at mørk sjokolade burde regnes som én av fem om dagen. Det mener overlege Berit Nordstrand ifølge Aftenbladet.

Det høres kanskje litt drøyt ut, men Carlsen er i utgangspunktet enig i akkurat denne påstanden.

– Når det kommer til frukt og grønnsaker er det såpass mye bevis som tyder på at det er inntaket av polyfenoler, i tillegg til vitaminer og fiber, som gir den gode effekten, forklarer han.

Hvor mye må du faktisk spise for å få effekt?

Anbefalingene om hvor mye sjokolade som skal til er sprikende. Enkelte ernæringsfysiologer sier at du ikke skal spise mer enn ni gram om dagen. Det blir mellom én og to ruter med sjokolade. Andre anbefaler opp mot 20 til 30 gram hver dag. I tillegg finnes det forskning som viser at om du spiser mer enn 6,7 gram sjokolade, så avtar den gode effekten.

Det kan også være vanskelig å vite om vi kan få den samme positive helseeffekten under vanlige hverdagslige forhold, som den forsøkspersonene får i en forskningsstudie. Forskerne kan noen ganger bruke så store mengder av det helsebringende stoffet i testene sine at vi ikke vil klare å få i oss de samme mengdene i det virkelige livet og kostholdet.

Og som om ikke det var forvirrende nok, ser det ut til at det varierer kraftig hvor mye flavanoler de ulike produsentene har i sjokoladene sine, skriver Science News.

Forskning vs. hverdagsliv

Professor Eric Ding ved Harvard University har gjort en gjennomgang av kakaostudier. Ut i fra disse, regnet seg fram til at en person i snitt må få i seg rundt 400 milligram med flavanoler for at de positive resultatene fra de ulike studiene, skulle kunne bekreftes.

– Det er omtrent åtte små plater med mørk sjokolade eller 30 små plater med melkesjokolade, sa Ding i en artikkel fra universitetets nettsider.

Harald Carlsen ved NMBU tar utgangspunkt i tall fra det amerikanske landbruksdepartementet, som viser at 100 gram med mørk sjokolade inneholder omtrent 100 milligram med flavanoler. Han forklarer at om du vil ha en umiddelbar effekt fra flavanolene i mørk sjokolade, er det bare å hive innpå:

– Da må du kanskje spise oppimot 100 til 200 gram. Men det er jo urealistisk. Du kommer ikke utenom at om du spiser en hel plate med mørk sjokolade, så har du et energiinntak på omtrent én tredjedel av anbefalt daglig inntak, påpeker Carlsen.

Samtidig er han skeptisk til å spise bare én liten sjokoladerute.

– Jeg syns det virker veldig lite. Spiser du omtrent en halv plate, eller 50 gram, vil du få i deg omtrent en åttendedel av energiinntaket du trenger. Da er du nede på et nivå som ikke er så farlig, forklarer Carlsen.

Men hjelper egentlig antioksidanter?

Antioksidanter er et ord de fleste av oss har hørt om. Jobben deres er å beskytte kroppen mot oksidativt stress, som kan skade cellene og DNA-et vårt. Men Carlsen forklarer at ja, polyfenoler fungerer som antioksidanter i planten de kommer fra. Men de fungerer annerledes i menneskekroppen.

– Det finnes studier som viser at hvis du drikker et glass eplejuice, som inneholder mye polyfenoler, kommer likevel 90 prosent av dem så langt som til tykktarmen. De har altså ikke blitt tatt opp av kroppen på veien dit, forteller Carlsen.

Antakelig har kakaostoffene en annen mekanisme enn som antioksidanter.

– Det kan se ut til at når disse stoffene kommer ned til tykktarmen, blir de gjenkjent av bakterier som bryter dem ned til stoffer som kan tas opp av kroppen. Men det er fortsatt uklart hvilken mekanisme dette har, forklarer professoren.

Denne teorien kan også stemme for kakao. En studie publisert i 2014 viste at bakteriene i tarmen vår bryter ned kakaostoffene til nye forbindelser som igjen demper hjertefarlig betennelse i kroppen.

Men vi vet fortsatt ikke alt om den faktiske effekten antioksidanter i kosten har på helsa. Og det er heller ikke sikkert at kroppen greier å ta opp alle stoffene som vi får i oss fra sjokoladeplaten.

Ingen godkjente helsepåstander

Som tidligere nevnt kommer det stadige studier som viser hvordan sjokolade kan ha en god effekt på flere sider av helsa vår.

Den uavhengige Cochrane-institusjonen gikk gjennom ulike kakaostudier for å se om de kunne finne grunnlag for at kakao senker blodtrykket. De konkluderte med at kakao faktisk kunne gi en liten redusering av blodtrykket på kort sikt.

Men selv om positive sjokoladestudier dukker opp til stadighet, finnes det fortsatt bare én EU-godkjent helsepåstand for kakaoflavanoler. Den tillater at produsenter kan påstå at kapsler med 200 milligram kakaoflavanoler kan gjøre blodårene mer elastiske og dermed gi bedre blodgjennomstrømming. Men for øyeblikket er denne påstanden under et femårig patent, slik at ingen andre kan benytte seg av den.

Med andre ord kan de aller fleste produsenter av kakaoprodukter ikke garantere noen form for helseeffekt fra flavanolene i produktene deres.

Det gjelder altså slankeeffekt, at de bedrer humøret, eller at de beskytter cellene. Alle disse påstandene er avvist på grunnlag av manglende vitenskapelig bevis, ifølge EUs nettsider.

Sjokoladeprodusentenes forskning

Det er også verdt å nevne at mange av gladnyhetene om sjokolade kommer fra studier finansiert av ulike sjokoladeprodusenter. Er det et stort problem for sjokoladeforskningens troverdighet?

– Vi må stole på at det er snakk om edruelige forskere som forsøker å finne sannheten. Men vi vet jo at det finnes studier som er feildesignet eller at forskerne kan være forutinntatt. Samtidig er forskere avhengig av å samarbeide med industrien, som sitter inne en ekspertise som de ikke har, mener Carlsen.

Likevel kan det være greit å være litt skeptisk til sjokoladestudier. Journalisten John Bohannon lurte media verden over med en juksestudie som viste at sjokolade bidro til større vekttap.

Kakao på hjernen

Men forskningen kan også være god. Carlsen trekker fram en studie som ble publisert i 2014. Ifølge Science Daily viste studien at kakao med høyt innhold av flavanoler ga et betydelig utslag på deltakernes resultater på hukommelsestesten de gjennomførte før og etter forsøket.

Fordi forskerne bak studien både brukte kontrollgruppe og nøyaktig dosering av flavanoler kunne de se hvilken effekt stoffet faktisk hadde på forsøkspersonene.

– Det som er litt spesielt med akkurat dette produktet de fikk, er at det nesten ikke inneholdt noe fett. Forskerne laget en kakaodrikk som smakte likt, uavhengig av hvor mye kakao det er i drikken, forteller Carlsen.

Men det er en ganske stor forskjell på produktet forsøkspersonene fikk, produsert av sjokoladeselskapet Mars,og det du får kjøpt i butikken.

– Produktet inneholdt litt sukker og veldig lite fett. Det kan ikke sammenlignes med vanlig mørk sjokolade, påpeker han.

Altså: Om du vil være på den sikre siden og unngå fett og sukker, kan du holde deg til rent kakaopulver. Men det vil kanskje ikke smake like godt.

Referanse

Karin Ried m. fl: Effect of cocoa on blood pressure. Cochrane Database of Systematic Reviews 2012 Doi: 10.1002/14651858.CD008893.pub2 Sammendrag.

Powered by Labrador CMS