Dobler holdbarheten ved null grader

Ny forskning viser at det er mulig å doble holdbarheten på fersk fisk ved å senke temperaturen i kjølediskene. Resultatet kan bli bedre lønnsomhet for butikkene og større utvalg for kundene.

Publisert
"Brettpakket fersk fisk er på full fart inn i butikkhyllene. Hege Linke fra Tromsdalen Fisk etterfyller hyllene på OBS i Tromsø."
"Brettpakket fersk fisk er på full fart inn i butikkhyllene. Hege Linke fra Tromsdalen Fisk etterfyller hyllene på OBS i Tromsø."

En ny rapport fra Fiskeriforskning viser at det faktisk er mulig å doble holdbarheten for fisk ved å senke temperaturen ned mot null grader. I dag er kravet fra myndighetene at matvarer skal oppbevares ved fire plussgrader.

Fra én til to uker holdbarhet

Forskerne har undersøkt holdbarheten til brettpakket fersk torske- og laksefilet, som er på full fart inn i norske butikker, og resultatene er entydige.

- Hvis man senker temperaturen i kjøledisken til null grader kan man øke holdbarheten på fisk fra én til to uker når råstoffet i utgangspunktet er helt ferskt, forteller seniorforsker Margrethe Esaiassen ved Fiskeriforskning.

På den andre siden vil en kjøledisk som holder syv grader føre til at holdbarheten på fisken reduseres til bare 5 dager.

- Det har ikke vært allment kjent hvor mye kvalitetstap en liten temperaturstigning faktisk kan gi hos fisk fra våre kalde, nordlige farvann, sier Esaiassen.

Bedre lønnsomhet

For butikkene betyr forskningsresultatene mulighet for å bedre lønnsomheten på salg av fersk fisk. Lengre holdbarhet gjør at butikkene må returnere færre varer på grunn av kvalitetstap.

I tillegg til å senke temperaturen er det nødvendig med gode rutiner for pakking og ettersyn med kjølediskene for å oppnå bedre holdbarhet.

- Det er viktig å ikke overfylle kjølediskene, sier Esaiassen, som framhever at det er stor forskjell på kjøtt og fisk når det gjelder lagring. Fisk krever nemlig lagring ved lavere temperatur enn kjøtt for at den skal holde kvaliteten.

- Fisk som lever kaldt må oppbevares kaldt, avslutter hun.

Rapporten er utført på oppdrag av Norske Sjømatbedrifters Servicekontor og finansiert av Fiskeri- og havbruksnæringens forskningsfond og Innovasjon Norge.