Lettsaltet seifilet til Spania

Sjømatspisende spanjoler kan få flere produkter å velge mellom. Et nytt forskningsprosjekt skal undersøke markedsmulighetene for frossen, lettsaltet sei i Spania.

Publisert
"Kan lettsaltet seifilet bli et nytt norsk produkt i Spania?"
"Kan lettsaltet seifilet bli et nytt norsk produkt i Spania?"

Spania er et av landene i verden hvor det spises mest sjømat. I fjor ble det importert nærmere fire tusen tonn frossen seifilet. Hvor mye av dette som er lettsaltet, er ikke kjent.

- Lettsaltet torskefilet er populært i Sør-Europa, og spørsmålet er om ikke også seien kan få et oppsving ved å lettsalte filetene, sier forsker Jens Østli.

Sei er dårlig betalt i forhold til torsk, og for å øke verdien på seien kan lettsalting være en mulighet. En lettsaltet variant vil likevel være et rimeligere alternativ for kundene enn lettsaltet torsk.

Om dette kan bli et nytt norsk produkt i Spania, skal nå undersøkes av Fiskeriforskning.

Forskningsprosjektet er tredelt. En forundersøkelse av markedsmulighetene i Spania er allerede gjennomført. I andre fase skal en produsere produktprøver og dokumentere kvaliteten på disse.

Kvalitetstesten innebærer en rekke målinger av saltinnhold, vanninnhold, pH-verdi, mikrobiologisk innhold og farge på fileten. Deretter skal det gjennomføres en markedstest i Spania.

Prosjektet er et samarbeid mellom Fiskeriforskning og Møreforsking, og finansieres av Bacalaoforum og Innovasjon Norge.