Denne artikkelen er over ti år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.
Den nyoppdagete delfinen var en liten art, og skal ha levd for mer enn 16 millioner år siden. Ifølge studien er ikke hodeskallen mer enn en halv meter lang.
Arten heter Huaridelphis raimondii, og fossilene ble funnet i Pisco-dalen i Peru, hvor også mange andre hvalfossiler har blitt funnet, noe som tyder på at dette området en gang var et yndet sted for sjøpattedyr.
Rare elvedelfiner
Forskerne hevder at denne nye arten kan hjelpe med å forstå utviklingen til dagens elvedelfiner, på grunn av et felles opphav.
Den nyoppdagete arten var en havdelfin, men er stamfaren til noen av dagens elvedelfinarter.
Det finnes bare noen få elvedelfinarter i verden, som lever i Yangtze-elven, Induselven, Ganges, og Amazonas.
Disse delfinene er ganske annerledes enn sine havboende slektninger, og kjennetegnes blant annet ved mye lengre snuter. Elvedelfinene er også nesten blinde, siden de har tilpasset seg et liv i mudrete elver, og har mindre finner enn havdelfiner.
Alle elvedelfinene stammer fra slektninger som levde i havet, som ble presset ut av nyere delfinarter.
Elvedelfinene i Asia og Sør-Amerika ligner på hverandre og har mange av de samme egenskapene, men de er likevel fjerne slektninger. Forskere tror dermed at delfinene har vært gjennom det som kalles konvergent evolusjon.
Dette betyr at arter ligner på hverandre på grunn av at de har utviklet seg parallelt i like miljøer, slik at artene har endt opp med noen av de samme løsningene for å møte de samme utfordringene.
I slekt med indiske delfiner
Huaridelphis raimondii skal tilhøre den utdødde delfinfamilien Squalodelphinids, som det foreløpig finnes få fossile eksemplarer av, ifølge rapporten.
Squalodelphinidene er i slekt med Ganges- og Indus-delfinene, og det er mye usikkerhet og debatt om hvordan elvedelfinene skal klassifiseres.
Derfor mener også forskerne det er viktig at nye arter blir funnet og beskrevet.
– Disse fossilene er blant de best bevarte eksemplarene som noen gang er funnet, hevder Olivier Lambert, hovedforskeren bak studien, i en pressemelding.