Slik blir frølageret på Svalbard

Ifølge designerne skal utsiden av frølageret glitre som en edelstein i midnattssola, for å signalisere den uvurderlige skatten det vokter: Frø fra nesten alle matplantene i verden.

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

"Frøhvelvet på Svalbard kommer til å synes i landskapet."
"Frøhvelvet på Svalbard kommer til å synes i landskapet."

Hvelvet inne i fjellet er designet for å beskytte menneskehentens jordbruksarv, og Statsbygg har nylig presentert tegningene over det globale frøhvelvet som skal bygges i Longyearbyen.

Nå er det også frigitt skisser som illustrerer hvordan utsiden av frølageret kommer til å se ut.

- I motsetning til den funksjonelle innsiden, vil strukturen på utsiden skyte ut av fjellet, sier Magnus Bredeli Tveiten ved Statsbygg, i en pressemelding fra Global Crop Diversity Trust.

Synlig inngang

Inngangsportalen vil være en smal trekantet struktur av sement og metall, opplyst med kunst som skal forandre seg med de spesielle lysforholdene i Arktis.

I sommermånedene vil inngangen glitre som en edelstein i midnattssola, mens den vil skinne med myke, skiftende lys i den mørke vinteren.

- Vi bestemte oss tidlig for at det ikke er noe poeng i å forsøke å gjemme fasiliteten for offentligheten. Isteden regner vi med at det vil være kjent i lokalsamfunnet, så dersom noen ser noe mistenkelig, vil de reagere på det, sier Tveiten.

Sikrer genetisk mangfold

Hvelvet skal sikre at det genetiske mangfoldet i verdens matplanter bevares for fremtidige generasjoner, og vil bli unikt i verdenssammenheng.

Lageret vil inneholde duplikater av frøsamlinger som allerede er lagret i genbanker andre steder i verden, og vil fungere som ekstra sikkerhet for verdens matforsyning, skriver Svalbardposten.

- Dette tar oss ett skritt nærmere å garantere sikkerheten til verdens viktigste naturlige ressurser, sier Cary Fowler, direktør for Global Crop Diversity Trust, som er med på å finansiere arbeidet med frølageret.

To fjellhaller

Hvelvet utføres som et fjellanlegg med en 120 meter lang adkomsttunnel som leder inn til to fjellhaller, hver på 24x15 meter.

- Inngangsportalen, som utføres i betong, er gitt en funksjonell og karakterfull utforming som skal stå frem i polarlandskapet som et landemerke, skriver Statsbygg i en pressemelding.

Lageret bygges i fjellsiden ovenfor flyplassen, 130 meter over havet og like sør for Gruve 3.

Minus 18 grader

Temperaturen i fjellhallen skal holde minus 18 grader ved hjelp av et fryseanlegg. I tilfelle anlegget svikter, vil permafrosten bidra til at temperaturen aldri kommer over 4-6 minusgrader.

Statsbygg er byggherre, mens Utenriksdepartementet, Miljøverndepartementet og Landbruks- og matdepartementet er oppdragsgivere. Anlegget vil koste 30 millioner kroner og skal stå ferdig i løpet av året.

Byggingen skal begynne i neste måned, og planen er at hvelvet skal åpnes vinteren 2008.

Her er arkitekttegningene fra Statsbygg:Lenker:

Statsbygg: Global Arctic seed vault
Global Crop Diversity Trust: Arctic seed vault
Global Crop Diversity Trust: Pressemelding og bilder

Powered by Labrador CMS