Kan vi virkelig kjenne igjen en vuggesang fra en helt annen kultur enn vår egen?

Mener sang er et universalspråk

En ny amerikansk studie hevder at vi kan kjenne igjen en vuggesang, uansett hvilken kultur sangen er fra. 

28.1 2018 05:00

Etter å ha testet mennesker fra over 60 land hevder to forskere at sang og musikk er et universalspråk.

De mener vi kan høre forskjellen på en sang som er ment til dans, og en som er ment til å få et lite barn til å sove. Det gjelder uansett hvilken kultur sangene kommer fra, og hvilken kultur lytteren er oppvokst i.

– Vi viser at vår felles psyke lager grunnleggende mønstre i sanger som overskrider store kulturelle forskjeller, sier Manvir Singh, doktorgradsstipendiat ved Harvard University, i en pressemelding.

Han er en av de to forskerne bak musikkstudien, som er publisert i tidsskriftet Current Biology.  

Klarte å skille dansesang fra vuggesang

Harvard-forskerne har gjort et eksperiment hvor sanger på forskjellige språk fra alle verdens deler ble delt inn i kategorier ut i fra hvordan de ble brukt i sitt eget samfunn. Hvis sangen ble brukt til dans i samfunnet hvor den ble sunget, hørte den hjemme i dansekategorien. De lagde også egne kategorier for sanger som skulle brukes i helbredelsesritualer, som vuggesang for et urolig barn eller var rene kjærlighetssanger.

Forskerne klippet ut 14-sekunders smakebiter fra sangene, og ga 750 internettbrukere oppgaven om å legge dem inn i riktig kategori. Selv om det bare var fire virkelige alternativer, fikk forsøkspersonene flere å velge fra. Forskerne hadde lagt inn to lurekategorier, noe som gjorde det mulig for internettbrukerne å påstå at sangene var sørgesanger eller bare skulle fortelle en historie.

På tross av lureriet klarte forsøkspersonene seg ganske bra. Lettest var det å gjenkjenne dansemusikk, men forsøkspersonene klarte også å kjenne igjen vuggesanger og helbredende sanger. Kjærlighetssanger var et problem for deltakerne. Her slet de virkelig med å legge det de hørte inn i riktig kategori.

Har allerede fått kritikk

Harvard-forskerne mener dette er nok til å slå fast at sang og musikk virkelig er et universalspråk, noe de også gjør i pressemeldingen de har sendt ut. Det får andre forskere til å reagere. Enkelte etnomusikologer, altså forskere som studerer musikk i ulike kulturer, anklager selve tanken bak studien for å være imperialistisk, ifølge avisen The Atlantic

Andre mener at selve eksperimentet har svakheter. Selv om forskerne sier de har testet mennesker fra 60 forskjellige land, har alle disse hatt to viktige ting til felles: De brukte internett, og de kunne lese på engelsk.

– Det betyr at de vil ha vært utsatt for vestlig musikk og vestlige tanker om musikk, sier psykologen Sandra Trehub, professor emeritus ved University of Toronto, til The Atlantic. Trehub har forsket på hvordan barn forstår musikk siden 1970-tallet.

Forskerne bak studien anerkjenner problemet. De ønsker nå å prøve ut teorien sin ved å gjenta eksperimentet i enda større skala. De vil også prøve den ut med mennesker fra små, isolerte samfunn som for det meste har hørt på musikk fra sin egen kultur.

Referanse:

Samuel A. Mehr m.fl: Form and Function in Human Song, Current Biology, januar 2018

Annonse

forskning.no ønsker en åpen og saklig debatt. Vi forbeholder oss retten til å fjerne innlegg. Du må bruke ditt fulle navn. Vis regler

Regler for leserkommentarer på forskning.no:

  1. Diskuter sak, ikke person. Det er ikke tillatt å trakassere navngitte personer eller andre debattanter.
  2. Rasistiske og andre diskriminerende innlegg vil bli fjernet.
  3. Vi anbefaler at du skriver kort.
  4. forskning.no har redaktøraransvar for alt som publiseres, men den enkelte kommentator er også personlig ansvarlig for innholdet i innlegget.
  5. Publisering av opphavsrettsbeskyttet materiale er ikke tillatt. Du kan sitere korte utdrag av andre tekster eller artikler, men husk kildehenvisning.
  6. Alle innlegg blir kontrollert etter at de er lagt inn.
  7. Du kan selv melde inn innlegg som du mener er upassende.
  8. Du må bruke fullt navn. Anonyme innlegg vil bli slettet.

Annonse