Hjelper barnesoldater tilbake

Det finnes 300 000 barnesoldater i verden. Under Forskningsdagene fortalte Christine Mbabazi hvordan kvinnelige eksbarnesoldater kan bringes tilbake til familiens favn.

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

Barnesoldater er både ofre og overgripere - overgripere på grunn av grusomhetene de har utført, ofre fordi de er utnyttet og brukt på forferdelige måter.

Mange er uønskede i sine familier og lokalsamfunn på grunn av dette, og jenter er særlig utsatte.

"Christine Mbabazi går på scenen på Café Sting."

- Jeg vil bidra til at de blir akseptert og reintegrerer på best mulig måte slik at de kan leve som normale mennesker igjen, sier Mbabazi.

Dette fortalte hun om under standupkveld på Café Sting i Stavanger

Mbabazi er doktorgradstudent ved Misjonshøgskolen, og har en mastergrad i teologi. Hun er tilknyttet et forskningsprosjekt hvor tre kvinner ved Makerere University i Uganda og Makumira University College i Tanzania utdannes til doktorgrad.

Mbabazis del av prosjektet belyser hvordan religiøse ritualer kan forsterke reintegreringsprosessen for kvinnelige barnesoldater.

Hun har også et personlig engasjement i saken.

- Barn er en gave fra Gud og våre nasjoners fremtid. De er uskyldige og skal beskyttes, ikke brukes til krig og onde gjerninger, sier hun.

- Alle har vært barn, og mange vet hvordan det er å miste barndommen. For barnesoldater er det som å miste fremtiden, påpeker Mbabazi.

Kirken har en viktig rolle i sosiale forsonings- og tilgivelsesprosesser.

- Vi ønsker å se hvilken betydning ritualene har for å “rense” eksbarnesoldatene Nord-Uganda som familiene kan oppleve som “besatte”, sier prosjektlederen, professor Bård Mæland ved Misjonshøyskolen i Stavanger.

Prosjektet startet i august i år, og har fått pengestøtte fra Nasjonalt program for utvikling, forskning og utdanning (NUFU).

Lenke:

Forskningsdagene.

Powered by Labrador CMS