Tett mellom lobby og korrupsjon

Finansforsker antyder at lobbyvirksomhet kan være første skritt på vei mot såkalte quid pro quo-avtaler: Hvis jeg gir deg, hva får jeg?

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

 (Illustrasjonsfoto: www.colourbox.no)
(Illustrasjonsfoto: www.colourbox.no)

Eitan Goldman, forsker ved Kelley School of Business, Indiana University, har studert effekten av lobbyvirksomhet på selskapers markedsverdi.

Goldman tar utgangspunkt i avsløringen av lobbyisten Jack Abramoff, en korrupsjonsskandale uten sidestykke i det politiske miljøet i Washington i 2006.

– Dette var et eksogent negativt sjokk som i en lang periode førte til at mulighetene for å drive lobbyvirksomhet ble begrenset, sier Goldman, som har undersøkt hva som skjedde like etter domfellelsen av Abramoff.

Indianerstammer og gambling

Jack Abramoff var en svært profilert lobbyist and forretningsmann. I 2006 ble han dømt for bestikkelser og underslag. Bakgrunnen for bestikkelsene var at han ville sikre politisk støtte til å anlegge en flåte av kasinoskip i Florida.

To personer i det hvite hus ble domfelt, i tillegg til ni andre lobbyister og administrativt ansatte i kongressen.

Eitan Goldman, forsker ved Kelley School of Business, Indiana University. (Foto: Helge Skodvin)
Eitan Goldman, forsker ved Kelley School of Business, Indiana University. (Foto: Helge Skodvin)

Han hadde også mottatt enorme pengesummer fra flere indianerstammer som ønsket å etablere gamblingsteder i sine reservater. Noen av millionene ga han til lovgivere for å sikre politisk støtte.

Fall i markedsverdi

– Resultatene i studien tyder på selskaper som drev mer lobbyvirksomhet etter Abramoffs tilståelse, opplevde et verdifall, sier Goldman.

Goldman og forskerkollegene finner også at selskaper som brukte mer på lobbying og som i tillegg hadde et dårlig rykte på grunn av lav etisk standard, fikk et enda større fall i verdi etter skandalen.

Grunnen var at den lovlige – og ikke minst den ulovlige formen for lobbyvirksomhet – var svært begrenset.

Den offentlige interessen og kritikken mot lobbyister var intens i denne perioden, og det var politisk ødeleggende å bli assosiert med lobbyister, noe som gjorde at de ikke lenger hadde samme tilgang til politikere.

– Resultatene tyder på at lobbyvirksomhet generelt, før Abramoff-skandalen og innføring av strengere lovgivning, øker verdiene i selskapet. Noe av denne verdien kan kobles til korrupsjon av politikere, sier Goldman.

Abramoff måtte sone mer enn tre år i fengsel før han ble overført til åpen soning i 2010. Det siste året har han brukt godt. Bare for noen måneder siden kom han ut med boka Capitol Punishment: The Hard Truth About Washington Corruption From America’s Most Notorious Lobbyist.

Bakgrunn:

I høst var Eitan Goldman invitert til NHH for å holde forelesning i regi av Finans|Bergen.

Powered by Labrador CMS