Denne artikkelen er produsert og finansiert av Norsk Utenrikspolitisk Institutt - les mer.

Utenriksminister Anniken Huitfeldt satt i lederstolen i sikkerhetsrådssalen i New York. Bak henne FN-ambassadør Mona Juul og Utenriksdepartementets ekspert på Sikkerhetsrådet, Meena Syed.
Utenriksminister Anniken Huitfeldt satt i lederstolen i sikkerhetsrådssalen i New York. Bak henne FN-ambassadør Mona Juul og Utenriksdepartementets ekspert på Sikkerhetsrådet, Meena Syed.

Hva har våre folk i FNs sikkerhetsråd oppnådd så langt?

PODCAST: Norge har internasjonal fred og sikkerhet i sine hender fra verdens viktigste møterom ut året.

Av de to årene Norge har medlemskap i rådet, var det januar 2022 vi hadde mest innflytelse. Da hadde Norge presidentskapet. Men hva innebærer det?

– Man har presidentskapet i en måned av gangen. Man er ordstyrer og kommer i tillegg med et forslag til en agenda for denne måneden. Da har man en ekstra mulighet til å påvirke hvilke saker sikkerhetsrådet diskuterer, sier seniorforsker i NUPI Niels Nagelhus Schia. Han har forsket på FNs sikkerhetsråd i en årrekke.

– Norge har fire hovedprioriteringer i sikkerhetsrådet, og det er kvinner, fred og sikkerhet, fredsdiplomati, beskyttelse av sivile og klimasikkerhet.

FNs sikkerhetsråd

FNs sikkerhetsråd har hovedansvar for FNs arbeid med å bevare fred og sikkerhet. Når det oppstår en trussel mot internasjonal fred og sikkerhet, er det Sikkerhetsrådets oppgave å forhindre at det bryter ut væpnet konflikt.

Sikkerhetsrådet har 15 medlemmer. Av dem er fem faste medlemmer, mens ti velges av FNs generalforsamling.

USA, Kina, Russland, Storbritannia og Frankrike er faste medlemmer og har vetorett. De ti andre medlemslandene velges av FNs generalforsamling for to år om gangen. Norge er medlem av Sikkerhetsrådet i perioden 2021–2022.

Kilde: fn.no

Har Norge gjort en god jobb?

Har vi fått gjennomslag for noe av dette? Synes de andre landene i verdens mektigste råd at Norge har gjort en god jobb? Svaret får du i NUPIs podkast Hvor hender det?.

I episoden får du også vite mer om begrepene pennefører, sanksjonskomité og ekspertgruppe – og hva Norge har som oppgaver resten av året.

Ukraina-krisen kom på bordet siste dagen av Norges presidentskap. Men på grunn av vetomaktene i sikkerhetsrådet viser det seg at nettopp slike store kriser blir svært vanskelig for rådet å takle.

Hør hele episoden om FNs sikkerhetsråd her:

Podkasten Hvor hender det?

I podkasten Hvor hender det? fra Norsk Utenrikspolitisk Institutt (NUPI) får du en kjapp innføring i aktuelle tema og hendelser som finner sted rundt om i verden. Podkasten produseres av kommunikasjonsavdelingen ved NUPI og ledes av senior kommunikasjonsrådgiver Therese Leine.

Powered by Labrador CMS