Annonse

Kreft, smerte og smertelindring

Mange kreftpasienter opplever smerter, både på grunn av sykdommen, men også behandlingen.

Publisert

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

Den kanskje viktigste årsaken til smerter ved kreft, er selve kreftens innvirkning på kroppen og kroppens organer. Dels ødelegges kroppens normale vev, dels fortrenges kroppens organer der hvor kreften utvikles.

Men det kan også oppstå smerter i forbindelse med selve behandlingen: Cellegift, strålebehandling eller operative inngrep. Behandling av smerter er derfor en ikke ubetydelig del av behandlingsopplegget for mange kreftpasienter.

Dessverre viser det seg at ikke alle får tilstrekkelig lindring for sine smerter.

Får ikke riktig behandling

Noen får ikke smertebehandling i det hele tatt, noen får ikke de riktige medisinene mot de smertene de har, mens andre får for lite medisiner mot smertene.

En del pasienter nøler eller unnlater helt å fortelle om sine smerter. Kanskje fordi de er redd for å bli sett på som ”pyser”, eller fordi de faktisk godtar smertene som en skjebnens tilskikkelse. ”Smerter hører til, og jeg må bare leve med det”.

Men det kan like gjerne være helsepersonellet som svikter fordi de ikke spør skikkelig om pasienten har smerter, eller fordi helsepersonellet ikke har god nok kunnskap om hvordan smerter skal behandles.

Det skjer også at pasienten rett og slett får for lite smertelindrende medisin. En ikke uvanlig grunn både fra pasient og helsepersonell er frykten for å ”bruke opp” legemidlets smertelindrende effekt for tidlig.

Bivirkninger

Nok en annen grunn er at en del smertelindrende medisiner har ubehagelige bivirkninger, som igjen krever riktig medikamentell tilleggsbehandling.

Hvis ikke helsepersonellet har tilstrekkelig kunnskap om disse forholdene, hender det at pasienter slutter med smertelindrende medisiner for å slippe andre ubehagelige bivirkninger, for eksempel kronisk forstoppelse.

Smerte og smertebehandling er derfor en relativt kompleks sak som involverer både pasient og helsepersonell, og hvor god kunnskap om både smertebehandling og behandling av en rekke bivirkninger er nødvendig.
 

Powered by Labrador CMS