Annonse

Kommentar: Gjør som jeg gjør – ikke som jeg sier!

Kroppen bestemmer hvordan sjelen skal ha det. Richard Wiseman er motstemmen til selvhjelpsbøkene, skriver Erik Tunstad i denne bokomtalen.

Publisert

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

Sliter du med å komme deg ut av sofaen? Da må du rett og slett reise deg opp. (Foto: Colourbox)

Klarer du ikke å slutte å røyke? Er du en uhelbredelig latsabb? Klarer du ikke å stå opp om morran? Er du usikker blant fremmede? Spiser du for mye?

Verden er full av bøker og terapier som prediker at hvis du ønsker å forandre deg, må du endre måten du tenker på:

– Tenk deg frisk! Tenk deg glad! Visualiser dine drømmer – og du vil bli rik!

Tull! sier psykologiprofessor Richard Wiseman. – Vil du endre livet ditt, er det handling, og ikke tanker som teller. Talk is cheap!

Vi kjenner Wiseman som en morsom, skeptisk og rasjonell skrue – psykologen bak bøker som 59 seconds, Quirkology og Paranormality – festlige, lettleste og lærerike! 

Den nye boka: Rip it up – The radically new approach to changing your life, følger i samme tradisjon. 

Bli glad av å smile

Her tar Wiseman et oppgjør med all verdens selvhjelplitteratur – og trekker i den anledning fram den viktorianske filosofen William James, hvis radikale lære lenge har hatt en solid posisjon innen profesjonen, men som knapt er kjent utenfor psykologiforskernes rekker.

James sa, berømmelig: If you want quality – act as if you already have it.»

Richard Wiseman (Foto: Brian Fischbacher)

Og tenker vi etter, så vet vi jo at James hadde rett.

Trekk munnvikene til siden og opp – og straks føler du deg gladere! Dra munnvikene nedover – og merk hvordan stemningen skifter.

Knytt nevene, og kjenn hvordan viljestyrken fyller deg. Gå rakrygget og med sikre skritt – og føl deg som en vinner. Kle deg stilig – og du føler deg enda mer som en vinner…

Kroppen bestemmer over sjelen

Det finnes en merkelig sammenheng mellom kropp og sjel, som vi kanskje ikke alltid er like oppmerksomme på.

Det er ikke sjelen som bestemmer hvordan kroppen skal føle seg – det er kroppen som bestemmer hvordan sjelen skal ha det.

Vi merker det jo egentlig hele tiden – hvor mye bedre vi føler oss, mentalt, etter en dusj. Hvor mye mer selvsikre vi føler oss, hvis vi stiller oss bredbeinte og med armene i kors over brystkassa.

Dette er trivielt, men kan vi bruke dette «As if»-prinsippet til noe mer? Kan vi forbedre livene våre ved å følge det?

Det er dette Wiseman undersøker over 371 sider i Rip it up. Selve tittelen peker på en av hans hypoteser: Vil du endre livsstil – gjør noe du vanligvis ikke gjør! Bryt én vane hver dag.

Med jevne mellomrom utfordrer han leseren – og en av de første utfordringene er: Riv ut en side av boka – krøll den sammen og kast den likegyldig ut på gulvet.

En uhyrlig tanke for flere enn undertegnede, vil jeg tro – men ok, vi var med på leken.

Og, ja – det føltes godt.

Bli forelsket

Jeg er likevel ikke hundre prosent sikker på om Wiseman og James har rett alltid, i alle situasjoner – men det er et poeng i denne boka. Du blir skapt og formet av måten du handler på – så hvis du vil endre noe ved deg selv (røyking, eting, drikking, latskap) – må du ta det første, fysiske skritt selv.

Opptre som om du hater røyk – skyv askebegeret fra deg. Du vil snart merke at lysten reduseres.

I kjent stil, fyller Wiseman boka si med morsomme og overraskende eksempler. Hvordan bli glad? Smil!

Hvordan bli forelsket – eller få noen til å bli forelsket i deg? Opptre som om du er forelsket. Se henne inn i øynene, berør henne. Labforsøk har vist at par som tidligere ikke kjenner hverandre, begynner å føle seg forelsket etter bare noen minutters rollespill.

Og: Dropp soft music og halvmørke barer: Legg heller daten til en vinglete hengebro eller en berg- og dalbane. Hun vil forveksle adrenalinkicket med begynnende forelskelse – og tror hun at hun liker deg, vil det bare eskalere.

Mindre humør uten mimikk

På samme måte – gjennom å opptre «som om», kan du forbedre din mentale helse, skriver Wiseman. Går du rundt med rynker og grimaser – vil dette få deg til å bli trist.

Det er vel derfor forskere har registrert mindre depresjon (og mindre glede …) hos botox-brukere. De har mindre mimikk, og humøret svinger tilsvarende mindre.

Det samme med aggresjon – laboratorieforsøk viser at det ikke er noen hjelp i å rase fra seg. Ikke gå løs på veggene med stekepanna – det gjør deg bare sintere. Fordi du opptrer som om du er sint.

Fotballkamper fungerer heller ikke som ventiler for folks frustrasjon. Når Rangers spiller mot Celtic en lørdag, tredobles gatevolden i Glasgow – mens husbråket dobles.

Og slik fortsetter det. Hvordan få nære venner? Hvordan unngå depresjon? Hvordan overbevise folk? For ikke å snakke om: Hvordan skape en ny personlighet?

Hva foregår?

(Foto: (Bokomslag))

Vi blir til slutt sittende igjen med et spørsmål: Hva er det egentlig som foregår? 

Vi har alltid tenkt at vi er triste fordi vi har opplevd noe trist. Wiseman snur på det – vi er triste fordi vi oppfører oss som om vi er triste.

Jeg kan godt forestille meg hendelser som ville gjøre meg trist, uansett hvordan jeg oppfører meg – men jeg merker også hvordan jeg kan endre oppførsel og livsanskuelse, bare gjennom enkle grep. Hva i all verden er dette?

På slutten av boka antyder forfatteren en mulig hypotese, basert på erfaringer med hypnose – samt forsøk som er gjort med pasienter som har fått brutt forbindelsen mellom venstre og høyre hjernehalvdel.

Sjefen og kikkeren

Det virker som om det sitter to personer oppe i hjernen din, skriver han. En sjef og en observatør.

Sjefen handler, observatøren ser handlingen, og justerer sinnet etter det han ser.

Du hypnotiserer en person:

- Når du våkner, sier du, skal du reise deg og åpne vinduet, sier du.

Pasienten våkner, reiser seg og åpner vinduet.

- Hvorfor gjorde du det? spør du.

- Det var dårlig luft her inne, svarer pasienten.

Observatøren ser hva kroppen gjør – og tolker det, sier Richard Wiseman:

- Han ser at du åpner vinduet, og tenker – ok, da var vel luften dårlig, da?

Powered by Labrador CMS