Issmelting kan utløse selvforsterkende mekanismer i naturen, ifølge forskerne.

– Klimaendringene kan true sivilisasjonen

Klimaendringene kan utgjøre en eksistensiell trussel mot sivilisasjonen hvis de utløser selvforsterkende mekanismer i naturen, advarer forskere. Og EU-parlamentet har erklært klimakrise.

I en kommentarartikkel i det vitenskapelige tidsskriftet Nature beskriver de en rekke slike mekanismer.

Blant disse er tap av barskog i nordområdene, tap av regnskog i Amazonas og opptining av permafrost i Arktis – helt eller delvis som følge av global oppvarming og nye nedbørsmønstre.

Alle disse effektene kan potensielt utløse nye store utslipp av klimagasser. Trær som brenner eller råtner, og permafrost som tiner, vil frigi enten CO2 eller den kraftige klimagassen metan.

Disse utslippene kan løfte temperaturen ytterligere og sende klimaet inn i en ond sirkel med stigende temperaturer selv om de menneskeskapte utslippene kuttes.

Tidligere antok forskere at slike såkalte tippepunkter først kunne inntreffe ved global oppvarming på 5 grader eller mer. Men nyere forskning tyder på at noen av dem kan inntreffe allerede ved 1 til 2 graders oppvarming, ifølge forfatterne bak Nature-artikkelen.

– Hvis kaskader av ødeleggende tippepunkter kan inntreffe, og et globalt tippepunkt ikke kan utelukkes, så er dette en eksistensiell trussel mot vår sivilisasjon, advarer de.

Så langt har temperaturen på jorda i snitt steget omtrent 1 grad. Hovedforfatteren bak den nye Nature-artikkelen er professor Tim Lenton ved University of Exeter i Storbritannia.

EU-parlamentet erklærer klimakrise

Et stort flertall i EU-parlamentet ble torsdag enige om å erklære klimakrise.

Vedtaket er i hovedsak symbolsk, men tar til orde for at alle forslag fra EU-kommisjonen må være i tråd med målet om å begrense den globale oppvarmingen til 1,5 grader.

– Klima- og miljøkrisen tatt i betraktning, er det avgjørende å redusere våre klimautslipp med 55 prosent innen 2030, sier Pascal Canfin, som leder miljøkomiteen i EU-parlamentet.

Erklæringen ble vedtatt med 429 mot 225 stemmer. Tidligere har nasjonalforsamlingene i Storbritannia, Canada og flere andre land slått fast at klimaendringene har utløst en nødsituasjon.

Også Oslo, flere norske kommuner og en rekke byer i Europa, USA, Canada og Australia har vedtatt slike erklæringer. De engelske ordbøkene Oxford Dictionaries har utpekt «climate emergency» som årets ord i 2019.

(©NTB)

Powered by Labrador CMS