Annonse

Varmt i arktiske strøk

Fire av de fem varmeste tiårene i Arktis siste 2 000 år fant sted mellom 1950 og 2000, antyder en ny rekonstruksjon.

Publisert

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

Forsker Anne E. Bjune og professor John Birks ved Bjerknessenteret og Institutt for biologi har begge vært medforfattere til en artikkel som er publisert i tidsskriftet Science.

Svakere solstråling

I artikkelen beskrives det hvordan temperaturen i arktiske strøk har økt bemerkelsesverdig de fire siste tiår.

- Fra 2000 år siden og frem til i dag har temperaturen gått ned med 0,2 grader per 1000 år. Dette henger sammen med at solstrålingen har blitt svakere og jorden gradvis har kommet lenger unna solen.

- Men fra 1950 og frem til i dag har vi sett en markant økning i temperaturen igjen. Faktisk er fire av de fem varmeste tiårene siden cirka år 0 fra 1950 og frem til i dag, forteller forskeren.

Mange prøver

En rekke forskere fra store deler av verden har vært med på artikkelen, som er et sammendrag av hva de ulike forskerne har kommet frem til.

Funnene er blitt til gjennom studier av insektprøver, pollenprøver, treprøver og isprøver fra hele den nordlige halvkule. Prøvene viser alle den markante temperaturøkningen.

- Resultatene står sterkere når de er blitt til gjennom arbeid fra flere forskere og prøvene er tatt i forskjellige deler av den nordlige halvkule, mener Bjune.

Trær på Hardangervidda

Hun og Birks har tatt prøver av bunnen av flere innsjøer i Nord-Norge og Nord-Finland.

Der boret de ned til cirka ti meter på bunnen av innsjøen, og ved hjelp av C14-dateringer og pollenanalyser studerte de hvilke planter som har levd i de ulike hundreårene.

På denne måten kom de frem til hva temperaturen måtte ha vært de siste 2000 år.

- For 8000-5000 år siden vokste det trær på Hardangervidda, noe som skyldtes at vi hadde et varmere klima. Men disse svingingene følger et naturlig mønster som skjer gradvis over tid.

- Men de temperaturøkningene vi har sett de siste tiårene har vært markante og ikke lik de vi tidligere har sett, forteller Bjune.

Menneskeskapt?

De har ikke tatt stilling til årsakene til temperaturøkningene selv, men har basert det på hva andre forskere mener om temaet.

Derfor mener de at det er menneskeskapte årsaker til at temperaturen har økt så markant som den har gjort de siste tiårene.

Referanse:

Darrell S. Kaufman, David P. Schneider, Nicholas P. McKay, Caspar M. Ammann, Raymond S. Bradley, Keith R. Briffa, Gifford H. Miller, Bette L. Otto-Bliesner, Jonathan T. Overpeck, Bo M. Vinther og Arctic Lakes 2k Project Members; Recent Warming Reverses Long-Term Arctic Cooling; Science; 4. september 2009; vol. 325. no. 5945, ss. 1236 - 1239; DOI: 10.1126/science.1173983.

 

Powered by Labrador CMS