Et amerikansk helseforetak mener alle bør ta en årlig helsesjekk. Det er imidlertid mange som mener det er bortkastet – eller til og med en dårlig idé.
Et amerikansk helseforetak mener alle bør ta en årlig helsesjekk. Det er imidlertid mange som mener det er bortkastet – eller til og med en dårlig idé.

De fleste menn tror de er i bedre form enn andre menn

38 prosent i den amerikanske undersøkelsen svarte også at de var mer opptatt av helsen til kjæledyret sitt enn sin egen.

En nasjonal spørreundersøkelse gjort av det private helseforetaket Orlando Health i USA viser at de fleste menn tror de er i bedre form enn de fleste.

Og en av tre svarte at de ikke trenger en årlig helsesjekk hos legen.

Nesten 900 amerikanske menn over 18 år besvarte en spørreundersøkelse på nett.

Der fikk de blant annet spørsmål om hvor sunne de mente de var sammenlignet med gjennomsnittet. Og om hvor de søker helseinformasjon.

Resultatene er presentert på Orlando Health sine nettsider.

Bekymret for helseinformasjon på internett

To av tre svarte at de er sunnere enn andre menn.

– Det er statistisk sett umulig at majoriteten av menn er friskere enn majoriteten av menn, sier forsker Thomas Kelley på Orlando Health.

Funnene tyder på at mange menn tyr til internett for helseråd.

38 prosent svarte at de ofte får helseråd gjennom sosiale medier. Det bekymrer forskerne bak studien, da ikke alle helseråd man finner på internett er troverdige.

Setter hunden og kattens helse foran sin egen

38 prosent svarte også at de var mer opptatt av helsen til kjæledyret sitt enn sin egen.

– Det er typisk at menn setter sin egen helse sist etter resten av familien. Og tydeligvis etter hunden eller katten også, sier Kelley.

Forskerne bak undersøkelsen og det amerikanske helseforetaket er opptatt av at alle menn, selv om de er unge, skal ta en helsesjekk en gang i året. Det er ikke alle enige i.

– Mer er ikke alltid bedre

forskning.no skrev i 2019 om at du ikke trenger å gå til legen om du er frisk. Artikkelen handlet om en studie som viste null effekt ved å ta årlige helsesjekker.

– Ofte er det kona som bekymret har sendt ektemannen til legen fordi han så sjelden er hos legen, og derfor bør få sjekket seg, sa Marte Kvittum Tangen i artikkelen.

Hun er leder i Norsk forening for allmennmedisin og mente at mange undersøkelser til og med kan være skadelige.

Hun sa at det alltid vil være fagmiljø som vil hevde at det bør innføres generelle kontroller eller screeninger innenfor deres fagfelt.

– Men det er altså ingen studier som viser at slike helsesjekker har noen effekt.

– For mange undersøkelser og behandlinger er ikke bare unødvendig, det kan også være skadelig. Mer er ikke alltid bedre, sa Tangen.

Generelt litt for optimistiske

Rapporten fra Orlando Health føyer seg inn i rekken av forskningsresultater som tyder på at menn har en tendens til å overvurde seg selv på ulike måter.

I 2015 skrev forskning.no om at menn tror de er bedre i matte enn de er.

Og en studie viste at noen helt gjennomsnittlige studenter tror de er smartere enn flertallet. Det gjelder oftere menn enn kvinner, ifølge en studie forskning.no omtalte i 2018.

Samme år skrev vi om en studie som viste at menn tror de er mer fysisk aktive enn de er.

De løper til og med saktere enn de tror, viste en annen studie forskning.no omtalte i 2017.

Vi vil gjerne høre fra deg!

TA KONTAKT HER
Har du en tilbakemelding, spørsmål, ros eller kritikk? Eller tips om noe vi bør skrive om?

Powered by Labrador CMS