Annonse
Rektor Svein Stølen ved Universitetet i Oslo avduket det blå skiltet til ære for Ellen Gleditsch. (Foto: Eivind Torgersen)

Ellen Gleditsch var Norges første spesialist på radioaktivitet. Nå hedres hun med blått skilt i Oslo.

Hun jobbet sammen med Marie Curie. I dag ble kjemiker Ellen Gleditsch med i den eksklusive klubben av forskere som er hedret med blå skilt på bygninger i Oslo.

Publisert

I dag avduket rektor Svein Stølen ved Universitetet i Oslo det blå skiltet på veggen av Jonas Reins gate 1 der Ellen Gleditsch bodde fra 1931 til 1968.

Hensikten med de blå skiltene er «å synliggjøre historien der den skjedde», ifølge Oslo Byes Vel som administrerer ordningen.

London startet med blå skilt, blue plaques, allerede i 1867. Der er det over 900 av dem totalt, blant dem Edvard Grieg, Haakon VII, og selvfølgelig et stort knippe fra britenes stolte vitenskapshistorie. Isaac Newton, Alan Turing og Thomas Young, bare for å nevne noen.

Mange av skiltene i Oslo er knyttet til 2. verdenskrig, mange forteller om historiske bygninger – og noen få er viet forskere.

Eksklusiv liste

Fra Oslo Byes Vel har forskning.no fått denne oversikten:

  • Niels Henrik Abel, matematiker, Lille Grensen 5
  • Kristian Birkeland, fysiker, Inkognitogaten 16
  • Kristine Bonnevie, zoolog, Blindernveien 31
  • Ole Jacob Broch, matematiker og fysiker, Hallings gate 5
  • Francis Bull, litteraturhistoriker, Briskebyveien 11
  • og nå også Ellen Gleditsch, kjemiker, Jonas Reins gate 1

Anatomigården, Observatoriet og Det Norske Videnskaps-Akademi har også blå skilt på veggene.

Kristian Birkeland og Niels Henrik Abel på veggen i Oslo. (Foto: Eivind Torgersen)

Inspirert av Curie

– Dette skiltet har hun fortjent. Gleditsch er en viktig person i Universitetet i Oslos historie, sier rektor Svein Stølen til forskning.no.

Ellen Gleditsch cirka 1935. (Foto: Oslobilder, CC BY-SA 3.0 NO)

Ellen Gleditsch var Norges første spesialist i radioaktivitet. Hun dro til Paris i 1907 for å studere og arbeide ved laboratoriet til nobelprisvinner Marie Curie.

Stølen er selv professor i kjemi og trekker fram Gleditsch’ rolle i utviklingen av radiokjemi og kjernekjemi.

Gleditsch kom tilbake til Norge i 1914, og fikk etter hvert en dosentstilling i radiokjemi ved Det Kongelige Frederiks Universitet som det het den gangen. I 1929 ble hun professor – Norges andre kvinnelige sådanne etter zoologen Kristine Bonnevie.

Tar imot forslag

– Det er ingen konkrete planer om nye skilt for forskere eller vitenskap, sier skiltansvarlig Christina Aas i Oslo Byes Vel.

Har du gode ideer kan du sende inn forslag her: Send inn ditt forslag til skilt

– Forslagene blir behandlet av skiltkomiteen som til sist avgjør hvilke skilt som kommer opp, sier Aas til forskning.no.

Generalsekretær Ole Rikard Høisæther i for Oslo Byes Vel innrømmer at forskning og vitenskap er et av områdene som har vært underdekket i de 30 årene ordningen med blå skilt har eksistert i Oslo.

– Derfor har vi intensivert kontakten med Universitetet og med andre miljøer og har satt opp flere skilt med forskere de seneste årene, sier Høisæther til forskning.no.

Han forteller at økonom og nobelprisvinner Ragnar Frisch står på listen over personer som kan få et blått i skilt i ganske nær fremtid.

Francis Bull i skumringen. (Foto: Eivind Torgersen)
Powered by Labrador CMS