Julekalender: Luke 16. Bruk rødkålen til å finne det sure

Visste du at du kan bruke vanlige matvarer til å teste om noe er surt eller basisk?

Publisert

Til dagens eksperiment trenger du

  • Rødkål.
  • En syre, for eksempel eddiksyre.
  • En base, for eksempel lut.
  • Filter-papir.

Vi laget lut av aske fra bjørkeved. Når du legger asken i vann, får du en basisk løsning.

Finsnitt rødkålen med kniv eller ostehøvel. Legg kålen i en gryte og fyll opp vann. Vi brukte cirka én liter. Kok opp og la det stå til avkjøling.

Sil vekk kålen, og hell rødkålsaften i en flaske.

Vi brukte rødkålsaften på tre forskjellige måter:

Vi klippet filterpapir i strimler, dyppet dem i rødkålsaften og lot papirstrimlene tørke.

Vi frøs noe av saften til isbiter.

Vi brukte løsningen som væske.

Dette skjer:

En indikator er et stoff som skifter farge i sur og basisk løsning.

Vi dyppet en glass-stav i syren og i basen og avsatte noen dråper på det tørre rødkålpapiret. Da fikk vi tydelige farge-forandringer.

Så la vi rødkålisbiter i et begerglass med syre og et med base. Når isbitene smeltet, fikk vi tydelig fargeomslag.

Til slutt tømte vi litt rødkålsaft i henholdsvis syren og i basen, også det ga tydelig fargeomslag.

Du kan lage indikatorløsninger av mange matvarer, for eksempel blåbærsaft, vanlig te, nypete, hibiscuste, gelepulver, sennepspulver, blomkarse-uttrekk.

Her er det bare å prøve seg fram!