Julekalender: Luke 14: I gamledager laget de knapper av melk

Lyst til å piffe opp juleantrekket? Hva med knapper laget av melk?

Publisert

Til dagens eksperiment trenger du:

  • 4 - 5 desiliter skummet melk
  • Termometer
  • Gummihansker
  • En stor skje
  • Fortynnet eddiksyre
  • Formalin

Dette skjer:

Varm opp melken til cirka 50 grader, dersom du ikke har termometer, ser du når det begynner å fordampe av melken.

Tilsette eddiksyren dråpevis, og rør rundt. Da vil eddiksyre felle ut melkeproteinet kasein, og det klumper seg fast til skjeen.

Ta opp klumpen og klem ut mysen med fingrene. Bruk hansker, det er varmt! Skyll deretter klumpen i varmt vann.

Legg den på benken, slik at du kan kjevle den ut som en passe tykk, flat kake, nærmest som en pizzabunn. Deretter tar du et rundt lokk og trykker ut knapper.

Vi hadde blå konditorfarge i melken, for å lage blå knapper.

Legg kaseinknappene i formalin i et par dager til herding. Deretter må de skylles i vann og tørkes. Til slutt kan du bore hull i knappen og eventuelt pusse dem med et fint sandpapir.

OBS! Unngå å få formalin på huden, bruk hansker når du gjør dette.