Gavekjøp, vasking og matlaging; mye skal gjøres på kort tid før jul. Og aller helst skal alt være helt perfekt.

Tar julestresset knekken på julegleden?

Vær forberedt på høye skuldre og spør deg selv hvorfor du er stresset, foreslår psykologer.

Nordmenn er bekymret for stress og dårlig stemning i jula. Mer bekymret for det enn for brann, ifølge en undersøkelse Respons analyse har gjennomført for Fremtind, forsikringsselskapet til SpareBank 1 og DNB.

Ofte er det nettopp stress som fører til brann, fortalte skadeforebygger Therese Nielsen i Fremtind.

Oftest får det ikke så alvorlige konsekvenser, men julestresset kan ta knekken på julegleden. Hva kan vi gjøre?

I et innlegg i The Conversation kommer to psykologiforskere fra RCSI University i Irland med noen tips til hvordan du kan roe ned et par hakk.

Er du en perfeksjonist?

Det første de trekker frem er at mange av oss er blitt litt for perfeksjonistiske i møte med den kaldeste høytida.

De mener spesielt foreldre har lett for å gå i perfeksjonisme-fella. Da ligger motivasjonen mellom to ekstremer: suksess eller nederlag.

Men julehøytiden er jo gjerne litt mer nyansert enn det. De to forskerne skriver at en ikke helt perfekt jul til og med kan være bra for deg.

- Ved å omfavne muligheten for at ting kan gå galt, kan vi faktisk lære å bli fleksible. Da takler vi nederlag og utfordringer neste gang vi støter på dem, skriver de.

Orker ikke å dra hjem til jul

NRK skrev nylig om «Mina», som ikke orker å dra hjem til jul. Foreldrene hennes legger all sin energi i å gjøre hjemmet rent og koselig til jul. Alt skal være perfekt. I stedet ender det med stress og krangling.

– Alle kalendrene våre handler om å telle ned til den beste dagen i året. En slik forventning gjør at det kan være vanskeligere å kjenne på hvordan man egentlig har det, kommenterte psykolog Maria Abrahamsen Østhassel i saken.

Hun sa at det er lett å gå i fella med å vurdere sin egen jul ut fra andres Instagram-bilder.

– Men vi vet at de færreste av oss har helt ryddige familieforhold.

Rokke ved tradisjonene

Juletradisjonene er i noen familier ganske inngrodde. Julehøytiden skal noen ganger følge en ganske streng liste over hva den bør inneholde.

Så kanskje er løsningen å rokke litt ved nettopp det?

- Vi kan ikke unngå jula, så hvis vi endrer hva vi tenker om den, kan det hjelpe oss med å takle stress, skriver de to irske psykologene i The Conversation.

Og hvordan skal man «tenke annerledes» om jula? Kanskje handler det om å blande litt realisme inn i drømmen om en glitrende høytid duftende av ribbe, julegran og akevitt.

Det første steget kan altså være å innse at jula er stressende. Å vite at høye skuldre er en del av pakka - spesielt om du skal ha gjester på besøk.

- Stress er jo ikke noe å være redd for, men det at vi mangler mestringsstrategier, det burde vi være bekymret for. Det sa Hilde Grønningsæter til KK i 2019. Hun er stressforsker og førsteamanuensis ved Universitetet i Sørøst-Norge, Vestfold.

Perfeksjonisten vil kanskje føle at han har feilet som vert om svoren ikke blir knasende sprø.

Blir svoren sprø?

Det andre kan være å spørre deg selv om hvorfor du er stresset. Kanskje er det fordi du er redd genseren du har kjøpt til broder’n viser seg å være altfor liten. Eller, selvfølgelig, for at svoren på ribba ikke blir sprø.

De anbefaler oss ikke minst å tenke gjennom hvordan vi responderer på stress. Kanskje er du stresset for at julaften ikke blir perfekt for ungene og så ender det med at stresset får deg til å kjefte på dem for småting.

Og, til slutt… vi må ta vare på oss selv! Selvmedlidenhet er det tredje punktet psykologene nevner.

En tur i skogen kan fungere

Og hvordan kan du praktisere selvmedlidenhet i jula? De foreslår meditasjon. Det kan gjøres på flere måter - men for mange nordmenn er det nok meditasjon nok i seg selv å komme seg ut i naturen.

Det er ikke nødvendigvis så fryktelig mye som skal til. Det tyder tidligere forskning på.

I 2019 skrev forskning.no om en studie som viste at en halvtime i naturen hadde god effekt. Det senker nivåene av stresshormoner i kroppen.

Vi vil gjerne høre fra deg!

TA KONTAKT HER
Har du en tilbakemelding, spørsmål, ros eller kritikk? Eller tips om noe vi bør skrive om?

Powered by Labrador CMS