Blant de skoglevende soppene er det sannsynligvis flere ukjente enn kjente arter. Det skyldes ikke minst at det er både vanskelig og tidkrevende å finne dem.
Skjult mangfold
- De fleste soppene i skogen lever hele livet sitt skjult inne i døde eller levende planter og dyr, derfor er de vanskelige å oppdage, sier Mikael Ohlson.
Ohlson jobber ved Universitetet for miljø- og biovitenskap. Han leder et forskningsprosjektet som har utviklet en ny metode for å avsløre skjult mangfold blant soppene.
- Disse skjulte soppene har en del av livssyklusen sin utenfor organismene som huser dem, fortsetter Ohlson.
- Da svever de som mikroskopiske og dermed usynlige sporer i lufta. Disse sporene fanger vi!
Se, det skulle vært et interessant skue! Forskere som fyker rundt i skogen og fanger usynlige sporer i lufta. Hvordan gjør de det egentlig?
Ny metode
-Vi bruker et apparat som suger inn en bestemt mengde luft og som fanger sporene i lufta på en agarplate, det vil si en skål med klebrig næringssubstans.
- Apparatet som vi bruker er opprinnelig utviklet for å kunne detektere soppeangrep inne i hus. Det er min samarbeidspartner Håvard Kauserud ved Universitet i Oslo som står bak metodeutviklingen, forklarer Ohlson.
Agar er snadder for sopp, og snart spirer de og gror til synlig størrelse. Til tross for at soppen nå er blitt synlig kreves det DNA-teknikker og laboratoriearbeide for å identifisere den.
Den nye metoden for å fange soppsporer lover godt for fremtiden. På denne måten kan man fange sopp som ingen ante eksisterte. Der artene er kjente gir dette en effektiv måte å skaffe seg oversikt på.
Sopp finnes overalt hvor det finnes levende vesener. I jorda, i ferskvann, i og på planter og trær, i hus, mennesker og dyr. De aller fleste er helt nødvendige i ethvert økosystem, blant annet for å bryte ned og frigjøre næringsstoffer fra døde planter og dyr.
-Vi har gjort undersøkelser både på hogstflater og i gammel skog. Ikke uventet fant vi et mye større mangfold i gammelskogen, og en rekke stedegne arter, avslutter Ohlson.
Et prosjekt i Forskningsrådet
Forskningsprogram for biologisk mangfold i Forskningsrådet skal holde avslutningskonferanse 23-24 mai, hvor en rekke av prosjektene vil presentere resultatene sine. Se programmets hjemmeside
En del av temaene og prosjektene fra biologisk mangfold programmet blir videreført i et nystartet forskningsprogram med kortnavnet Miljø 2015