Helseskadelig elgkjøttdeig

Forskere har målt store blymengder fra ammunisjon i elgkjøtt. Jevnlig inntak kan være helseskadelig..

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

(Foto: Wikimedia Commons)

Elgkjøttdeig kan inneholde bly langt over det som er EUs grense for bly i kjøtt.

Forskere har undersøkt kjøttdeig hentet fra butikker og i folks frysere. Dette har man ikke gjort før.

I enkeltprøver fant forskerne blyinnhold som var tusen ganger over EUs grenser, forteller forsker ved Veterinærinstituttet, Aksel Bernhoft.

Undersøkelsen er et samarbeid mellom Veterinærinstituttet og Norges veterinærhøgskole (NVH).

Det gjennomsnittlige blyinnholdet forskerne fant i prøvene var 56 ganger EUs grense.

Barn og gravide mest utsatt

Spesielt utsatt er barn og gravide, som kan risikere å få i seg helseskadelige mengder bly dersom de spiser kjøttdeig fra elg skutt med blyammunisjon, ifølge forskerne.

Hos fostre og barn kan det resultere i hemmet utvikling av nervesystemet. Kvinner i fertil alder og barn bør begrense inntaket. Voksne kan risikere nyreskader og forhøyet blodtrykk.

Det finnes blyfri ammunisjon på markedet. Les kronikk på forskning.no fra i fjor, der blant andre professor Jon Martin Arnemo ved Norges Veterinærhøgskole argumenterer for å bruke blyfri ammunisjon.

Hvor stor er risikoen?

Bernhoft forteller at en ny risikovurderinger fra EUs ekspertorgan for mattrygghet (EFSA) indikerer at risikoen knyttet til inntak av bly er større enn tidligere antatt.

Bly lagres i kroppen i lang tid og hos barn er det vist økt risiko for kognitive utviklingseffekter selv ved svært lavt inntak.

- Ett stort måltid i året med kjøttdeig med den høyeste blyverdien i vår studie, eller ett måltid i uka med kjøttdeig med den gjennomsnittlige blyverdien, tilsvarer et blyinntak som er om lag tre ganger høyere enn EFSAs estimerte risikable nivå for barn, forteller han.

Det viser seg at det i verste fall skal svært lite til før vi får i oss helseskadelige mengder bly fra slikt kjøtt – dette gjelder særlig barn og gravide.

I løpet av kort tid vil forskerne komme med mer detaljerte resultater for nærmere beregning av blyinntak i forhold til porsjonstørrelse, vekt, og antall måltider i uken bli tilgjengelig.

Variasjon i pakkene og på elgkroppen

Den store variasjonen i blynivået i kjøttdeigprøvene er en utfordring for forskningen.

- For å beregne inntaket og sammenligne det med anbefalte grenser må vi ta hensyn til mange elementer, forteller forsker Helga Høgåsen ved Veterinærinstituttet.

- Blant annet må vi ta hensyn til variasjonen av blyinnholdet i ulike pakninger med kjøttdeig, og tilfeldighetene som gjør at vi plukker ut en pakke med høyt eller lavt blyinnhold.

En jeger som maler kjøttdeigen selv, vil kunne ha en viss kontroll over hvilke deler som brukes i kjøttdeigen og kunne begrense blyeksponering – spesielt til barn og kvinner i fertil alder. Dette gjelder ikke for personer som kjøper kjøttdeig eller ferdige elgkarbonader i butikken. Her kan vi være heldige eller uheldige.

- Er vi uheldige, kan vi risikere å servere en porsjon kjøtt til barna våre som inneholder mer bly enn det årlige inntaket som er vist å føre til skader.

- Dette er ubehagelig å tenke på, spesielt fordi viltkjøtt uten bly er antagelig noe av det sunneste kjøttet vi kan spise, sier Helga Høgåsen.

Blyopptak fra tarmen

Alt blyet i kjøttet tas heldigvis ikke opp i tarmen. Men blypartiklene i viltkjøttet er svært små, og dette innebærer at de har stor samlet overflate og lettere kan tas opp fra tarmen enn for eksempel blyhagl.

Både forsøk med fôring av griser og epidemiologiske studie av mennesker viser at tarmen tar opp bly fra ammunisjon.

Grisene som ble fôret på blyskutt storviltkjøtt hadde forhøyet blyinnhold i blodet. Også hos mennesker er det påvist sammenheng mellom konsum av blyskutt viltkjøtt og blykonsentrasjon i blod, forteller Helga Høgåsen.

Usikkert om bly andre steder på elgen

Prøvene er samlet inn fra forskjellige jegere rundt i Norge og fra matbutikker i Oslo-området. Elgene hadde blitt skutt med blyammunisjon og forskerne undersøkte blyinnholdet med en kjemisk metode.

- Det er også viktig å merke seg at våre undersøkelser gjelder kjøttdeig sier Askel Bernhoft

- Kjøttdeig blir gjerne laget av kjøtt som kommer fra ulike deler av dyret, det er derfor ikke sikkert av vi ville finne det sammen høye blyinnholdet i for eksempel en steik. Men dette vet vi imidlertid mindre om, sier han.

Resultatene fra denne undersøkelsen gjelder også annet rifleskutt vilt.

Powered by Labrador CMS