532 studenter fra UiB, Høyskolen i Bergen og NHH fikk spørreskjema om bruk av elektroniske medier og søvnvaner.
Cirka 75 prosent av studentene sier at de bruker mobilen før de sovner minst én gang i uken.
50 prosent sier at de bruker datamaskinen til å se film i sengen minst en gang i uken før de sovner. Det samme antallet sier at de bruker PC-en til spill og surfing i sengen.
Per uke ser studentene 106 minutter film, surfer på mobilen 64 minutter og spiller spill eller surfer på PC i 73 minutter på sengekanten. Gjennomsnittlig samlet mediebruk er 47 minutter.
Dersom du leser mailer, sjekker Facebook-likes eller surfer på nettet i sengen før du sovner, kan dette gi dårligere søvnkvalitet.
Det viser en søvnstudie fra Det psykologiske fakultet ved Universitetet i Bergen.
I studien svarte over 500 studenter om sine elektroniske medievaner før de sovnet. Over 90 prosent svarte at de minst en gang i uken surfer, ser film eller mailer på sengen før de sovner.
– Søvnstudien viser at det var en klar sammenheng mellom surfing på mobil og PC og insomni, altså søvnvansker, sier professor Ståle Pallesen.
B-mennesker surfer mest
I tillegg til søvnvansker, viser studien at elektronisk mediebruk på sengekanten påvirker andre sider ved søvnen.
B-menneskene surfet og så mer film enn A-mennesker. Jo senere døgnrytme dess mer bruk av sosiale medier i sengen.
Selv om forskerne så en sammenheng mellom elektroniske medier og søvnvansker, kan de ikke med sikkerhet si hvorfor det er slik. Men tidligere observasjoner og studier kan gi svar.
– Vi vet at lys kan påvirke biologiske mekanismer som forsinker søvn og døgnrytmen. Spennende spill eller tv-programmer kan virke oppgirende og gjøre det vanskeligere å sove, sier Pallesen, og fortsetter.
– Men det kan heller ikke utelukkes at man med søvnløshet og forsinket søvnfase fort blir liggende lenge våken i sengen om kvelden, og derfor tyr til elektroniske media som underholdning.
Forbeholdt søvn og sex
Pallesen sier at soverommet i det hele tatt bør være fritt for fjernsyn og datamaskiner. fordi soverommet kan forbindes med andre ting enn søvn, noe faktisk gjør det vanskeligere å sove.
Dette er noe av de samme mekanismene som er i sving når man gjenlever bestemte følelser til bestemte steder, for eksempel etter en ulykke.
Søvnforskeren anbefaler at soverommet bør være fritt for elektroniske medier som mobiltelefoner, dataspill og fjernsyn.
– Soverommet bør være forbeholdt sex og søvn, sier Pallesen.