Den norske kongekronen utstilt i regaliehvelvene i Artilleribygningen i Erkebispegården i Trondheim. (Foto: Gorm Kallestad, NTB Scanpix)

Kultur i lomma? Ja takk!

Hva var egentlig historien bak Nidarosdomen? Og hva skjer på kulturhuset i kveld? Her er appen som gjør søndagsturen til en kulturbegivenhet.

Tag Cloud

Tag Cloud er ikke Facebook, Twitter eller Instagram, men den vil ha noen av de samme sosiale elementene. Brukeren skal være aktiv i å formidle egne kulturelle erfaringer, skape, dele, og legge til informasjon om bygninger, gjenstander og steder. Det betyr at innholdet etter hvert tilpasses det som folk selv synes er spennende og interessant.

Tre steder i Europa skal delta i pilotstudier:

• Barber institute of Fine Arts er et lite kunstgalleri i Birmingham. Det ønsker seg flere besøkende.
• Det atskillig mer kjente Alhambra i Granada i Spania trenger ikke flere besøkende, men ønsker å tilby informasjon på nye måter – og å koble dette til andre severdigheter i regionen.
• I Norge samarbeider Sintef med fylkeskommunen i Sør-Trøndelag om å skape interesse for kultur i landskapet. Trondheim og Rissa er de to utvalgte stedene.

Rissa har kulturminner som helleristningene på Stykket og Reinsklosteret – og mange andre minner som representerer ulike perioder i historien. I Trondheim er det mange steder å ta av – som Bryggene, Nidarosdomen og Erkebispegården. Hundre andre steder er også oppført i kulturminneregisteret.

Når var du sist på museum, på kunstutstilling eller hørte på et historisk foredrag? Er svaret på dette «lenge siden», så er du ikke alene. 

Forskere på Sintef tror imidlertid at den nye app-teknologien kan være med på å endre kulturvanene våre. Iallfall var responsen bra da forsker Jacqueline Floch nylig møtte folk på stand under Forskningsdagene. 

– Vi ble godt besøkt av nysgjerrige unger, eldre og familier som ville se og høre mer om appen «Stedr», forteller hun.

Stedr gir deg spennende historier om kulturminner i din egen by – rett i bukselomma. Den gjør det også mulig for deg og meg å laste opp egne historier knyttet til kultur, arkitektur, historie og musik, og er utviklet av Sintef i samarbeid med studenter ved NTNU.

Dele egne historier

De som besøkte standen, fikk også delta som forskningsobjekter selv, gjennom å dele sine digitale vaner med forskerne.

Jacqueline Floch arbeider med å få flere av oss interessert i kulturarven vår. Smarttelefon, nettbrett og PC kan være kanaler for gode opplevelser. Her er et knippe skoleelever på Sintef-besøk under Forsksningsdagene. (Foto: Thor Nielsen)

– Vi snakket med flere eldre som syntes at det var artig å få frem fortellingene, og noen hadde selv mye å fortelle, sier IKT-forskeren som har ansvaret for utviklingen.

Appen er utviklet i EU-prosjektet Tag Cloud, som blant annet jobber med persontilpasset formidling på kulturfronten (se faktaboks).

I EU mener beslutningstakerne at kulturarven burde engasjere flere enn den gjør i dag. De ønsker en politikk som skal få flere oppmerksomme på arven sin. Tanken bak prosjektet er at det både skal skape samhold og øke evnen til å forstå hverandre, forklarer Floch.

Etter hvert skal appen også komme opp med forslag til brukeren, i likhet med løsninger som nå finnes på Amazon.

Mobilen – vår nye kroppsdel

– Vi ser at kulturminner og historier om egen by engasjerer – også de yngste, særlig når historiene er tilgjengelige gjennom en app på telefonen, sier forskeren. 

Og det er kanskje ikke så rart. Ifølge Medienorge, som innhenter data om mediebruken i Norge, har tre av fire nordmenn en smarttelefon, og seks av ti har et nettbrett.

– Vi bruker telefonen til å surfe på alt fra nyheter til kinoforestillinger. Det er blitt en naturlig del av oss. Det gjør at en app har potensial til å bli en svært stor kanal for persontilpasset kulturformidling, mener Floch.

Appen er knyttet opp mot utallige fortellinger om alt fra historie til kunst, arkitektur, musikk og mye mer. Og fortellingene handler like mye om nåtida som om fortida. Men det som kanskje engasjerer ungdom like mye, er at de selv kan bidra gjennom å laste opp egne bidrag:

– Vi viser at det er mange måter å fortelle på – man kan skrive en tekst eller lage en video. Eller bare ta et bilde av noe som man opplever, eller gjøre et lydopptak, sier Floch.

– Stedr-appen henter fortellinger fra Digitalt fortalt, bilder fra Instagram og lyd fra SoundCloud. Etterhvert kan vi utvide med å hente innhold fra andre plattformer. For eksempel kunne vi hentet historiske bilder fra Digitalt Museum, forklarer forskeren.

Hvor ligger Floridakysten – i Trondheim?

Under Forskningsdagene gjennomførte forskerne gjennomførte også kultur-quizen Hva vet du om byen din. Dette var et ledd i arbeidet med å integrere en quiz i selve appen.

– Vi så at dette engasjerte veldig både hos barn og voksne, og ikke minst familier sammen. Derfor tror vi at en quiz er en god idé som vi må få inn i løsningen, sier Floch.

Slik ser appen ut. Bak bildet av krigsbunkeren Dora, ligger historien om den tapte sandstranden som en gang ble kalt «Floridakysten» på folkemunne. (Foto: Sintef)

Og at det finnes spennende, men kanskje hemmelige, historier som kan begeistre og fascinere, er det mange eksempler på:

– Se bare her, sier Flock, og tar fram mobilen, åpner appen og viser fram svaret på spørsmålet: 

– Det som ble kalt Floridakysten på folkemunne, var en flott hvit sandstrand som lå der den tyskbygde bunkeren Dora ligger i dag.

Kobler på musikk og konserter

– Men alt må ikke handle om fortid: Nåtiden er også interessant. Å koble til fortellinger relatert til musikk eller konserter, er også mulig.

Appen kommuniserer for eksempel med SoundCloud, forteller Floch, som henter fram en lydfil hun selv lastet opp da 8000 korpsmusikanter spilte den uoffisielle bysangen Nidelven Stille og vakker du er midt i Trondheim i sommer.

– Er ikke det kult? Det er ikke hver dag man kan høre 8000 mennesker spille en sang samtidig – og live, sier forskeren med et bredt smil.

Det kan hende at søndagsturen ikke lenger blir den samme.

Personer som ønsker å bidra som testpiloter, kan melde seg via appens bloggside.

Powered by Labrador CMS