Denne artikkelen er produsert og finansiert av Universitetet i Bergen - les mer.

Forskerne fant ut at vaksinene og antistoffene som dannes, kan virke mot helt nye virus, dersom disse er en del av den samme virus-stammen.

Dagens vaksiner kan virke mot fremtidige virusvarianter

Personer som har tatt flere influensavaksiner i fortiden utvikler et immunforsvar som er bedre rustet til å takle fremtidige virus, viser ny forskning.

Funnene kommer fram i en ny forskningsartikkel som er publisert i tidsskriftet NPJ Vaccines av forskere ved Influensasenteret på Universitetet i Bergen (UiB).

Forsker Nina Urke Ertesvåg forteller at de har undersøkt hvordan immunforsvaret kan «trenes opp» til å takle nye virus som ligner på varianter som har sirkulert tidligere.

– Vi undersøkte dette blant både voksne og barn som hadde enten blitt vaksinert eller infisert med influensa H3N2. Vi fant at både vaksinerte og infiserte dannet kryssreaktive antistoff, særlig mot nyere virus som hadde sirkulert de siste 20 årene, sier hun.

Barna som ble undersøkt var i alderen 3–17 år, mens de voksne var i alderen 22–61 år.

Forsker Nina Urke Ertesvåg forteller at de har undersøkt hvordan immunforsvaret kan «trenes opp» til å takle nye virus som ligner på varianter som har sirkulert tidligere.

– Fordel med flere vaksiner

Kanskje vel så interessant fant forskerne også ut at vaksinene og antistoffene som dannes, kan virke mot helt nye virus, dersom disse er en del av den samme virus-stammen.

– Konklusjonen ble derfor at det kan være fordelaktig å ha flere influensavaksiner, sier Ertesvåg.

Forskningen viser at prinsippet trolig er det samme også for vaksinene mot Sars Cov-2 (koronavirus).

Målet er at vaksinene skal kunne virke ikke bare mot det viruset som vi har her og nå, men også det som kommer.

– Det vi ser er at dersom du tar en vaksine nå, vil det stimulere hukommelsen i immunforsvaret ditt. På den måten vil ikke vaksiner som man har tatt i fortiden, være forgjeves, sier Ertesvåg.

Eldre var bedre rustet

Som et eksempel viser forskeren til svineinfluensa-epidemien i 2009. Den gangen fant man ut at eldre personer faktisk var mindre utsatt for å få en alvorlig influensainfeksjon sammenlignet med yngre.

Årsaken var at de eldre hadde møtt på lignende virus tidligere i livet og dermed hadde dannet antistoffer som også virket mot svineinfluensaen.

Det er dette som kalles for kryssreaktive antistoffer.

Ertesvåg anbefaler på generelt grunnlag alle om å ta imot de vaksinene de får tilbud om.

– Det er viktig å huske at vaksinene gir en mild form for eksponering sammenlignet med alle de mulige følgene av en skikkelig infeksjon, understreker hun.

Referanse:

Nina Urke Ertesvåg mfl.: Seasonal influenza vaccination expands hemagglutinin-specific antibody breadth to older and future A/H3N2 viruses. NPJ Vaccines, 2022. Doi: 10.1038/s41541-022-00490-0

Powered by Labrador CMS