Annonse
Kvinner opplever at mensen plager dem under trening. Når forskerne målte, fant de ingen endringer i prestasjonen deres.

Mensen påvirker ikke treningen din, ifølge ny studie

Likevel får ikke kvinner være med i forskning på utholdenhet og prestasjon.

Publisert

Er du i tvil om hva som er den beste treningsmetoden? Vel, det er mange råd å få.

Mange av tipsene og rådene er basert på forskning, men det er som oftest menn som er forsket på.

– Forskere på trening har lenge antatt at kvinner er mindre versjoner av menn, sier professor i treningsvitenskap Jayson Gifford, i en pressemelding.

Hun viser til en opptelling av kvinnelige deltakere i studier på idrettsmedisin, sport og trening. Andelen kvinner var totalt sett 35 prosent. Både menn og kvinner var med i studier om fedme, sykdom, kropp og det sosiale med idretten.

Men på et bestemt felt i forskningen glimret kvinner med sitt fravær. Det var når forskerne skulle undersøke prestasjon og utholdenhet. I 90 prosent av slike studier var det ingen kvinnelige deltakere.

Ingen forskjeller med mens

Kvinner får ikke bli med på slike treningsstudier fordi forskerne går ut fra at hormonelle endringer vil påvirke resultatene, ifølge Gifford.

Det ville hun og kollega Jessica Linde sjekke. Begge jobber ved Brigham Young University i USA.

De satte 17 godt trente menn og kvinner på sykkel. Der måtte yte maksimalt i en økt hver tiende dag. Det fanget opp eggløsning, blødning og perioden mellom hos kvinnene.

Deltakerne ble målt underveis. Forskerne tok blodprøver og sjekket hjerterytme og pust.

De fant ikke noe forskjell mellom kjønnene.

– En misforståelse at mensen forstyrrer

Kvinnenes utholdenhet svingte ikke med hormonendringene i kroppen. De presterte likt gjennom hele menstruasjonssyklusen.

– Dette viser at vi ikke bør ekskludere kvinner fra forskning, ut fra misforståelsen om at menssyklusen forstyrrer resultatene, sier Jessica Linde.

Men forskerne fant andre ulikheter mellom menn og kvinner. De kvinnelige deltakerne fikk muskeltretthet 18 prosent raskere enn menn. Det kan skyldes at kvinnekroppen lagrer mer energi, mener forskerne.

Studien hadde bare 17 deltakere. Alle kvinnene hadde regelmessige mens. Forskerne skriver at det er mulig at resultatene ville endret seg i andre treningsopplegg enn sykling. Og om kvinnene hadde menstruasjonsforstyrrelser.

Også norsk forskning på trening har flest mannlige deltakere, ifølge Kari Bø.

Kari Bø fra Norges idrettshøgskole forsker på kvinner og idrett.

Mer fokus på kvinnehelse

– Jeg har ikke noen statistikk på dette, men det er ingen grunn til å tro at det er annerledes her, skriver Bø til forskning.no. Hun er professor ved Norges idrettshøgskole.

Bø synes den nye studien er bra.

– Den viser at det ikke er variasjon under menstruasjonssyklus, men at det er forskjell på kvinner og menn. Man må derfor forske på begge kjønn, mener Bø.

Kvinnehelse må få større oppmerksomhet i forskningen, mener Bø.

På UiT Norges arktiske universitet vil de bøte på den manglende kunnskapen om hormoner, mens, kvinnelige utøvere og idrett.

Krevende å forske på mens og trening

Boye Welde leder forskningsprosjektet Fendura som fokuserer på kvinner som driver med idrett.

Han mener kvinner blir inkludert i studier oftere enn før.

– Det kan også virke som fokuset på kvinnespesifikke tema er større, både nasjonalt og internasjonalt, sier Welde til forskning.no.

Likevel er det krevende å få kvinner med i studier, særlig når forskerne skal undersøke menstruasjonsyklusen og hvordan den påvirker prestasjon.

– Det er ikke vanskeligere å få med kvinner når vi gjør generelle treningsstudier. Kvinner lar seg rekrutterer til studier like enkelt som menn.

Men det blir krevende for deltakerne med en gang det er spørsmål om mensen.

Boye Welde leder forskningsprosjektet Fendura ved UiT.

– Færre barrierer enn før

– Da gjør vi omfattende tester. Deltakerne må møte opp på bestemte tidspunkt. De må teste seg hjemme og hos oss. Metodene er kostbare. Det krever mye ressurser fra både deltakere og forskere, sier Welde.

Han opplever ikke at kvinner vegrer seg fordi det handler om mensen.

– Vi er ikke ferdig med tabuene rundt menstruasjon, men både deltakerne og forskerne har færre barrierer enn før, sier Welde.

For noen utøvere er det fortsatt et problem.

– Når vi sender ut spørreskjemaer til utøvere, er det fortsatt kvinner som vegrer seg for å svare på spørsmål om mensen, særlig de som har mannlige trenere, sier Welde.

Hver kvinne for seg

Foreløpig har ikke UiT-forskerne publisert resultater om hvordan menstruasjon påvirker prestasjon i idretten.

Det har andre forskere gjort. Britiske forskere gikk gjennom 78 studier om mensens påvirkning på kvinners prestasjon.

Resultatene viste at det ikke var forskjeller på hvordan kvinner presterte i trening etter hvor i syklusen de var.

Derfor mener disse forskerne at det ikke er mulig å komme opp med generelle retningslinjer om trening i de ulike stadiene av menstruasjonssyklusen. De foreslår heller en individuell tilnærming.

For kvinner selv opplever at mensen påvirker treningen deres.

Da de amerikanske forskerne gjorde sin studie, fortalte de syklende kvinnene at mensen påvirket hvordan de følte seg og hva de forventet å klare. Men når forskerne målte blod, hjerte og pust, fant de ingen forskjeller.

Mange idrettsutøvere bruker hormonell prevensjon for å få kontroll over mensen. Det viser en studie av Tina P. Engseth ved UiT. Kvinnene mente også at prevensjonen reduserte mensplagene deres.

Referanser:

Jessica J. James m.fl.: The exercise power-duration relationship is equally reproducible in eumenorrheic female and male humans. Journal of Applied Physiology, februar 2023. Sammendrag.

Women in sports are often underrepresented in science, ScienceNews 2016

Kelly Lee McNulty m.fl.: The Effects of Menstrual Cycle Phase on Exercise Performance in Eumenorrheic Women: A Systematic Review and Meta-Analysis, Sports Medicine 2020.

Tina P. Engseth m.fl: Prevalence and Self-Perceived Experiences With the Use of Hormonal Contraceptives Among Competitive Female Cross-Country Skiers and Biathletes in Norway: The FENDURA Project. Frontiers in Sports and Active Living, 2022

Få med deg ny forskning

MELD DEG PÅ NYHETSBREV
Du kan velge mellom daglig eller ukentlig oppdatering.

Powered by Labrador CMS