Søte hunder leker ikke mer

Voksne hunder har ikke mer lyst til å leke selv om de ligner valper. Dansk forskning setter spørsmålstegn ved om hunders utseende virkelig avspeiler personligheten deres.

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

Norfolk terrier (Foto: Wikimedia Commons)

Hvis en voksen hund ligner en ulv, vil atferden også minne om en ulv. Hvis den ikke ligner en ulv, vil atferden minne mer om en hundevalp.

Noenlunde slik lød konklusjonen da en gruppe forskere i 1997 offentliggjorde en artikkel som siden har satt standarden for hvordan man oppfatter hunderaser i dag.

Men teorien ser ut til å ha problemer.

Det mener i professor Björn Forkman fra Københavns Universitet funnet etter å ha testet hunder av de samme rasene som ble brukt i undersøkelsen i 1997, blant annet golden retriever, cocker spaniel, schæferhund og siberian husky.

– Jeg ville finne ut om søte hunders utseende i praksis sa noe om sosialiteten deres.

– Hvis teorien holder, burde hunder som ligner valper være mer lekne. Og det finnes det ingen bevis på. Det er ingen sammenheng overhodet, konstaterer Forkman, professor på Institutt for Produktionsdyr på Det Biovidenskabelige Fakultet (Life).

Bygger på svenske data

Forkman sammenlignet i alt ti hunderaser innen tre kategorier av lek: interesse (nysgjerrighet), lyst til å samle opp en klut som ble kastet og lysten til å trekke i enden av et tau.

Opplysninger om rasene ble hentet fra databasen «Mentalbeskrivelse Hund» i Sverige.

Den inneholder opplysninger om tusenvis av forskjellige hunder og rapportert atferdsmønstre i et vell av ulike situasjoner – alt fra når de møter et spøkelse (en mann med et laken og et spann over hodet) til lek med forskjellige redskaper.

Søte hunder var de minst lekne

Analysen antyder at de minst ulvelignende hundene også er de minst lekne i alle tre kategorier. Det dreide seg om:

  • cocker spaniel
  • fransk bulldogg
  • norfolk terrier
  • cavalier king charles

De mest ulveaktige hundene – schæfer og siberian husky – så ut til å være blant de ivrigste etter å leke.

(Foto: Wikimedia Commons)

De mest lekne hundene fant Forkman i kategorien mellom ulve- og valpelignende hunder:

  • shetland sheepdog
  • grosser münsterländer
  • golden retriever
  • labrador retriever

Forskjellene på de tre gruppene var imidlertid ikke signifikante – det vil si at de er så små at tilfeldigheter i forsøket kan ha skapt dem.

Collie, setter og bokser leker heller ikke mer

For å utvide studien gjennomførte Forkman den samme typen analyse på alle raser med flere enn 200 testede individer i «Mentalbeskrivelse Hund».

Analysen inkluderte blant annet langhåret collie, irsk setter og bokser, og den bekreftet resultatet av testen: Hvalpelignende hunder er verken mer eller mindre lekne enn ulvelignende hunder.

– Den første gruppen av valpeaktige hunder var forholdsvis liten innen enkelte raser – men det er vanskelig å tro at en større testgruppe ville ha gitt et annet resultat, når man tar i betraktning at begge undersøkelser viser det motsatte av det man skulle forvente ut fra den grunnleggende teorien. Derfor ser det ut til at teorien ikke holder vann, sier Forkman.

Atferd og utseende er påvirket av avl og bruk

Forkman legger til at det betyr at man ikke nødvendigvis kan regne med å få en leken familiehund ved å velge en nydelig pelsklump i hundekennelen:

– Ingenting tyder på at hunders utseende kan forklare atferden deres, i hvert fall når det kommer til de forskjellige rasenes lyst til å leke, sier han.

– Det kan skyldes at atferd og utseende blir endret raskt av avl, og det betyr at irsk setter ikke lengre er den jakthunden den var en gang, eller at en schæferhund i dag er en helt annen hund enn den var for generasjoner siden.

– Det er endret fordi vi prøver å trekke hundene mer i familieretning, og det påvirker egenskapene deres, forklarer Forkman.

Litt kjedelig

En studie fra 2006 antyder at hunder også endrer egenskaper etter om de blir brukt som showdyr eller kjæledyr.

Forkmans undersøkelse er presentert som «poster» – et oppslag for interesserte forskere – men blir ikke offentliggjort i et vitenskapelig tidsskrift.

– Det er litt kjedelig når man bare finner ut at noe ikke henger sammen, sier Forkman.

___________________

© videnskab.dk. Oversatt av Lars Nygård for forskning.no

Referanse og lenker

Björn Forkmans profil (KU)

Powered by Labrador CMS