Håp for eldre kvinner?

Et enkeltstående tilfelle gir håp for kvinner som nærmer seg overgangsalderen, men som fremdeles ønsker seg barn. Hvor god kuren er og eventuelle bivirkninger er likevel helt i det blå.

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

Ingen ringere enn Dr. Norbert Gleicher, redaktør for Journal of Assisted Reproduction and Genetics og grunnlegger av Center for Human Reproduction i New York, melder at hans 43-årige pasients eggstokker plutselig begynte å oppføre seg som om hun var 25.

Dwyn Harben var 42 år da hun kom til Gleicher. Hun visste hun ville ha barn, men hadde ingen partner og var ikke så veldig interessert i å få det heller. Hun spurte om Gleicher kunne fryse ned eggene hennes, eller om han kunne befrukte eggene med donert sperm og så fryse dem ned.

Gleicher frarådet begge deler.

Evnen til graviditet svekkes med alderen

- Ettersom en kvinne blir eldre, blir også evnen til en normal graviditet svekket. Det er en stabil svekkelse, men etter man er 37-38 år går svekkelsen svært hurtig. Etter 40 er det mer rett ned som en foss, sier Gleicher til Sciencentral.

Forskning.no har tidligere skrevet om denne svekkelsen, og at kvinner som vil ha barn bør være forsiktige med å vente for lenge.

Produserte nesten ikke egg lenger

Harben gikk mot Gleichers råd, men eggstokkene hennes produserte knapt noen egg lenger da de forsøkte første gang.

Harben ga seg ikke. På Internett fant hun en undersøkelse av bruken av dehydroepiandrosterone (DHEA). Undersøkelsen antydet en svak stimulering av eggstokkene ved bruk av DHEA.

DHEA markedsføres mest som tilskudd for å hindre aldring.

Smugspiste kosttilskudd

Harben begynte å spise tilskuddet to ganger hver dag uten at Gleicher visste om det.

- Og jeg som ventet at denne kvinnens eggproduksjon bare ville bli enda dårligere ettersom hun ble eldre, så til min store forbauselse at produksjonen bare ble bedre og bedre, sier Gleicher.

Eggstokker på høygir

Harben fortalte Gleicher hemmeligheten, men han lot henne fortsette å ta DHEA. Det hadde tatt litt tid før eggproduksjonen bedret seg, men deretter ble den bare bedre og bedre til en topp etter fire måneders behandling.

Til sist måtte Harben dempe dosene fordi hun ble overstimulert.

Den tidligere nevnte undersøkelsen gjaldt bare en to måneders periode, og det var trolig derfor den hadde gitt så svake utslag.

Steroid som fungerer som et hormon

DHEA er et naturlig forekommende steroid som fungerer som et hormon. Det blir laget av kolesterol fra kjertler i binyrene. Produksjonen går ned med økende alder. Kroppen omdanner DHEA til testosteron og østrogen.

DHEA blir solgt som vidundermiddel mot det meste, men det er ingen vitenskapelig enighet om effektene.

- De som vurderer å bruke slike tilskudd skal være klar over at man ikke har oversikt over verken risiko eller gevinster ved bruk. Noen av disse ukjente effektene kan vise seg å være skadelige sier The National Institute of Aging om bruk av DHEA.

Bruk uten tilsyn risikabelt

- Bruk uten tilsyn kan være risikabelt, mener Andrzej Bartke ved Southern Illinois University Carbondale. Bartke advarer særlig mot svulster som reagerer på steroider.

'Det er nok lurt å få barn i en alder hvor hele kroppen fremdeles er klar for et så stort prosjekt.' (Illustrasjonsfoto: Lex-art/Shutterstock/NTB scanpix)
"Det er nok lurt å få barn i en alder hvor hele kroppen fremdeles er klar for et så stort prosjekt." (Illustrasjonsfoto: Lex-art/Shutterstock/NTB scanpix)

Også Gleicher advarer kvinner mot å kjøpe og bruke DHEA på egen hånd. Han anbefaler på det sterkeste godkjennelse og overvåking av en lege.

Gleicher sier dessuten at han foreløpig ikke vet hvordan DHEA virker. Han vet heller ikke om kvaliteten på eggene blir bedre, eller om det bare er antallet som øker.

Usikkert, men lovende

Men om kvaliteten i alle fall ikke synker, vil muligheten for en vellykket befruktning øke med antall egg.

Gleicher selv fant effekten at DHEA så lovende, at han har valgt å gå ut med saken før mer vitenskapelige tester har blitt gjennomført.

Nå skal det sies at det ikke bare er evnen til å produsere egg som avgjør en kvinnes sjanse for et vellykket svangerskap. Vi vet at faren for misdannelser øker dramatisk når kvinnen blir eldre. Inntil videre bør vi vente med å utrope noen vidunderkur.

Lenker:

New Fertility Boost

Dehydroepiandrosterone (DHEA)

Steroid hormone

Steroid

Hormone

Journal of Assisted Reproduction and Genetics

Center for Human Reproduction

Powered by Labrador CMS