Syk av stygge omgivelser

Sykehusene får kritikk for at de ikke tenker mer på estetikk. Vakre omgivelser kan nemlig bety mye for helsen din.

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

Estetikk er viktig for pasienters helse og velvære, mener forsker. (Illustrasjonsfoto: iStockphoto)

Helse og velvære

• Kunst kan fremme helse og velvære.
• Lyset er av stor betydning og pasientrommene bør bygges slik at pasientene kan ha utsikt gjennom vinduene fra sengene.
• Fargene på vegger, gulv og tak bør være samstemte. Det anbefales lyse, rene farger.
• Design er medvirkende til et harmonisk miljø. Materialene som brukes bør være naturprodukter, uten harde, skarpe kanter.
• Natur er viktig både ute og inne. Det bør være utsyn til naturen gjennom vinduer og tak. Hva pasientene ser når de ligger i sengen har betydning for deres velvære.
 

- Vakre omgivelser på sykehus kan fremme helse og velvære til pasientene, sier førsteamanuensis Synnøve Caspari ved Høgskolen i Oslo.

Det at det er pent rundt deg, kan ifølge flere studier ha positiv effekt på blant annet blodtrykk, søvn, smerter, medikamentbehov, varighet på sykehusopphold og generell trivsel.

Forsømt

I lys av dette kritiserer Caspari sykehusene for at de ikke tenker mer på estetikk når de pusser opp eller innreder.

- Norske sykehus som rehabiliteres og bygges må ta hensyn til den kunnskapen som finnes om pasientenes reaksjoner og ønsker. Pasientene er hovedpersonene og jeg synes pasientrommene er forsømt overalt hvor jeg har vært.

- Konsekvensene av å ikke ta disse aspektene alvorlig er motsatt av fordelene, sier førsteamanuensen.

Og skal vi tro forskeren, kan vi altså bli syke av stygge, kaotiske omgivelser.

Glemmer pasientrommene

Førsteinntrykket på sykehusene dannes som regel av inngangspartiet eller gangen, og for mange kan disse arealene virke skremmende og lukkede.

- Det henger sammen med at mennesker er redd for hva som skal møte dem av diagnoser eller behandling på sykehuset. Det hadde vært gunstig om de hadde blitt møtt av omgivelser de oppfatter som vennlige omgivelser, sier hun.

Caspari går med på at dagens sykehus til en viss grad legger vekt på estetikk i ytre rom, men at de helt glemmer glemmer pasientrommene.

- Disse rommene ser ikke ut til å ha endret seg stort, og har store forbedringspotensialer.

- Som å være i likkiste

Synnøve Caspari. (Foto: Erik Stewart)

Førsteamanuensen baserer utsagnene sine på en undersøkelse der hun intervjuet 16 pasienter om hva de forbinder med estetikk i sykehus.

Informantene i studien svarte at mange norske sykehus fremstår som fengsler. Og særlig pasientrommene fikk hard medfart. Tomme, kalde, fargeløse og sterile er adjektiv som går igjen i beskrivelsene av disse rommene.

- En pasient sammenlignet sykerommet med en likkiste. Hun ble deprimert av å være der, sier Caspari.

- En annen informant sa at hun følte seg latterliggjort i sykehusklærne hun måtte ha på seg.

Lite som skal til

Men gladnyheten er at det ofte er lite som skal til for å skape et mer pasientvennlig miljø.

- Det er fullt mulig å unngå det sterile sykerommet. Små ting som en plante, at det er rent og ryddig, at tekstilene er muntre og skiftes jevnligt virker positivt på pasientenes helse, sier Caspari.

Ifølge henne var informantene opptatt av at fargene skulle være klare og rene, at rommene skulle være lyse og harmoniske og ha vinduer de kan se ut av – også når de ligger i sengene.

- Det er viktig å huske på at alle sansene våres berøres av omgivelsene. Slendrian kan påvirke pasienter ganske sterkt, for pasienter kan være veldig sensitive for små detaljer i tilværelsen, sier Caspari.

Saken er produsert og finansiert av Høgskolen i Oslo - Les mer

Powered by Labrador CMS