Opplever du plutselig å se bare halve skjermen, kan det være tegn på hjerneslag. Synsproblemer kan komme inn i huskeregelen for når man bør ringe 113.
(Foto: fizkes/Shutterstock/NTB)
Bør problemer med synet inn i huskeregelen som avdekker hjerneslag?
Lammelser og talevansker er tegn på hjerneslag hos syv av ti rammede. Synsproblemer er eneste symptom hos enkelte. Helsedirektoratet vurderer nå å ta med synsforstyrrelser i nye kampanjer.
«Prate, smile, løfte» har blitt en huskeregel for hjerneslag i informasjonskampanjer de siste årene. Hvis du plutselig opplever problemer med å prate, smile eller løfte armene kan det være et tegn på at du har fått et hjerneslag.
Nylig omtalte forskning.no at mange kan ha andre symptomer på hjerneslag enn lammelser. Dette gjelder særlig kvinner, viser flere nye forskningsstudier.
En rekke kvinnelige nevrologer tar i Tidsskriftet.no til orde for at retningslinjene for ambulansepersonell må endres.
Helsedirektoratet vurderer å plusse på syn
Forskning.no har spurt Helsedirektoratet om hva de vil gjøre med den nye forskningen om at kvinner kan ha andre symptomer.
Helsedirektoratet svarer at de nå vurderer om synsproblemer skal inngå i kampanjene.
– Vi følger nøye med på utviklingen på fagområdet, og sendte tidligere i år en forespørsel til våre samarbeidende fagmiljøer om en vurdering av hvorvidt synsproblematikk bør inngå som symptom på hjerneslag i kampanjene våre.
Det skriver avdelingsdirektør Liv Heidi Brattås Remo i Helsedirektoratet i en e-post til forskning.no.
Plutselige synsproblemer kan være akutt hjerneslag
En plutselig og merkbar endring i synet, som dobbeltsyn, tap av synet på ett øye eller tap av sidesynet på begge øyne kan være tegn på hjerneslag.
Ifølge Helsedirektoratet rapporterte seks prosent av pasientene om at de hadde synsproblemer i en tidlig fase, og ingen andre symptomer. Det viser tall fra Norsk hjerneslagregister.
– Problemet er at mange ikke vet at slike plutselige synsproblemer kan være tegn på akutt hjerneslag som krever rask innleggelse på sykehus for optimal behandling, påpekte fem forskere i en kronikk på forskning.no i fjor.
«Se» må inn i huskeregelen
De fem forskerne mener at «Se» må inn i huskeregelen, slik at den blir «har du problemer med å prate, smile, løfte eller se, må du ringe en-en-tre!»
Lammelser og taleproblemer gjelder 70 prosent av de som rammes av hjerneslag.
Risikofaktorer for hjerneslag:
- Høyt blodtrykk
- Høyt kolesterol (ugunstig kolesterol)
- Hjerteflimmer
- Å røyke
- Diabetes
- Tidligere hjerneslag
(Kilde: Norsk hjerneslagregister)
Men det er et problem at kampanjen ikke har med resten av symptomene, slik at flere som er rammet av hjerneslag, blir fanget opp, påpeker de.
– I andre land har man inkludert symptomer fra synet og balanse, noe som har medført at flere hjerneslag blir oppdaget, skriver forskerne bak kronikken.
Mange ser det an - får ikke rask nok behandling
Forskerne har avdekket at mange slagpasienter ser an synsproblemene før de kontakter helsevesenet.
Det fører til forsinket behandling, som er avgjørende for å redde synsfunksjonen, skriver de.
Studier har vist at over 60 prosent av dem som får hjerneslag, får et synsproblem. I fjor ble det registrert 9.158 hjerneslag i Norge.
Det betyr at over 5.500 personer må lære seg å leve med et synsproblem hvert år.
Redd for å komplisere budskapet
Men avdelingsdirektør Liv Heidi Brattås Remo i Helsedirektoratet uttrykker at det er en risiko for å komplisere budskapet, hvis de tilføyer flere symptomer«».
– Vi tror at noe av suksessen bak «prate, smile løfte»-kampanjen har vært det svært enkle og korte budskapet, påpeker hun.
Spørsmålet blir om det er riktig å utvide dette budskapet med ett element til, når det gjelder en relativt liten andel av pasientene, med risiko for å komplisere budskapet slik at noen kan glippe i de andre større symptomgruppene, skriver Brattås Remo.
Helsedirektoratet kommer til å jobbe videre med fagmiljøene på området om disse vurderingene, som en del av vårt arbeid med hjerneslag og eventuelle senere kampanjer.
—————
Denne saken kan du også lese på engelsk på sciencenorway.no
Referanse:
Norsk hjerneslagregister: Årsrapport 2021
LES OGSÅ:
Vi vil gjerne høre fra deg!
TA KONTAKT HER
Har du en tilbakemelding, spørsmål, ros eller kritikk? Eller tips om noe vi bør skrive om?