Da en av studentene til Michelle Francl spurte henne hva p-en i pH står for, var hun ganske sikker på svaret.
Professoren i kjemi ved Bryn Mawr
college i USA var overbevist om at den lille p-en stammet fra det tyske ordet
«potenz». Altså styrke.
Det fortalte hun i en artikkel i
tidsskriftet Nature Chemistry fra 2010.
Men da kjemiprofessoren begynte å
undersøke saken nærmere, fant hun ut det flere har oppdaget både før og etter
henne.
Nemlig at den danske kjemikeren bak
oppfinnelsen ikke dokumenterte hva p-en stod for. Og at forkortelsen kan ha
vært mer tilfeldig enn det kjemikere verden over har trodd.
Et svakelig barn
Dansken bak den berømte skalaen het Søren
Peter Lauritz Sørensen og ble født i 1868 som den eldste av sju barn på en gård på Sjælland.
I boka «pH −en dansk idé» beskrives han som
et svakelig barn som stammet og var redd for dyrene på gården. Men en lærer
oppdaget at han hadde eksepsjonelle boklige evner og fikk overbevist foreldrene
om å gi han mer utdannelse.
På starten av 1900-tallet hadde Sørensen
tatt doktorgrad i kjemi og blitt leder for Carlsberg Laboratorium.
En legende i Carlsbergs historie
Det var her han fant opp den enkle skalaen
for syrer og baser som går fra 1 til 14.
Vann har en pH på 7. Alt under er syrer.
Alt over er baser.
Den danske kjemikerens mål var å lage bedre øl, men oppfinnelsen hans skulle vise seg å revolusjonere alt fra medisin og kjemi til jordbruk og matindustri.
− Han er en av de helt store legendene i Carlsbergs historie, sier dagens leder for Carlsberg Laboratorium, Birgitte Skadhauge, til forskning.no.
Skadhauge har tenkt at pH er en forkortelse av et latinsk begrep.
At den lille p-en står for «pondus».
I eldre skrifter ved laboratoriet står
det nemlig at pH står for «pondus hydrogenii», som er latin for «potensialet av
hydrogen».
Dette kunne ha vært forklaringen.
Etsende på hver ende av skalaen
Annonse
For det er mengden syrepartikler som avgjør om en væske er sur eller basisk.
Og disse partiklene er hydrogen-ioner, som gjerne skrives H+.
Dess flere hydrogen-ioner, dess lenger ned på pH-skalaen.
Coca-Cola er en nokså sterk syre til å være en drikke.
Her er pH nede på 2,5.
I blodet vårt er surhetsgraden nøye regulert.
pH skal være mellom 7,35 og 7,45.
Altså er blod litt mer basisk enn vann.
Her tester Jan Höper ved UiT – Norges arktiske universitet ut måleutstyr på Steindalsbreen.
Når forskeren håndterer sterke syrer og baser, har han derimot på seg verneutstyr.
− Du kan få etseskader på begge ender av skalaen, sier Höper.
For eksempel har konsentrert saltsyre en
pH på 0 eller enda mindre. For pH kan faktisk være lavere enn 1.
Og plumbo, som mange har i skapet, inneholder
blant annet den sterke basen natronlut, som kan ha en pH på 14.
Begge deler kan gi permanente etseskader
på huden og kan gjøre deg blind, forteller Höper, som underviser i og forsker på hvordan lærere kan forklare kjemi på en enkel og god måte til skoleelever.
Fikk en ny teori om p-en i pH
Men selv om «potensial av hydrogen»
kunne ha vært en logisk forklaring på hva pH står for, kan det hende sannheten
er mer banal.
I de originale forskningsartiklene om metoden
presiserer nemlig ikke Sørensen hva p-en står for.
Men ved nøye gjennomlesning, fikk Jens G.
Nørby en ny teori om hvor bokstaven kan ha kommet fra.
Det skrev den tidligere lektoren i
biofysikk ved Aarhus universitet i boka «pH – en dansk idé!».
Nørby fant nemlig igjen p-en i et av eksperimentene
til Sørensen.
Annonse
Og her gjelder det å holde tunga rett i munnen
for å henge med.
Sørensen blandet saltsyre og vann for å
få forskjellige fortynninger av syren. Ved hjelp av elektroder klarte han å
regne ut surhetsgraden i de ulike fortynningene.
Her dukker det opp to bokstaver. Nemlig «p»
og «q».
Et slumpmessig navn?
Bokstaven «q» er navnet på en syre med
kjent surhetsgrad.
Mens bokstaven «p» er navnet på syre-blandingene
med ukjent surhet.
Altså kan «p» rett og slett ha vært et
slumpmessig navn på en ukjent syre-oppløsning, argumenterte Nørby, som døde i
2017.
Med andre ord står pH for konsentrasjonen
av hydrogen-ioner (H+) i den ukjente syre-blandingen med navn «p».
− Ergerlig at man ikke kan møte han
Birgitte Skadhauge synes det er en
interessant teori, men vil ikke konkludere. Selv har hun aldri møtt sin forgjenger Søren Peter Lauritz Sørensen.
− Det er ergerlig at man ikke kan
møte han og spørre hva han tenkte, sier dagens leder av Carlsberg Laboratorium.
Men selv om Sørensen etterlot seg et lite mysterium, satte han også store spor.
For han utviklet ikke bare en skala.
Dansken lagde også et enkelt verktøy for å måle pH.
Han testet ut over 100 kjemikalier med helt spesielle egenskaper.
Disse indikatorene skifter nemlig farge etter hvor sur eller basisk en væske er.
Slik fant Sørensen frem til kjemikalier som ga én farge for hvert hopp i den nye pH-skalaen.
Forskere og fagfolk fra hele verden
strømmet til Carlsberg
Laboratorium for å lære seg den nye metoden.
Annonse
Jan Höper ved UiT tror også noe annet har vært med på å gi skalaen så stor gjennombruddskraft.
Nemlig matematikken bak pH-formelen.
Formelen gir den elegante skalaen
For dem som husker kjemien fra skolen, ringer det kanskje en bjelle at pH er den negative logaritmen av hydrogen-ion-konsentrasjonen.
Denne formelen gir den elegante skalaen
fra 1 til 14.
Det geniale er at du ikke trenger å
forstå hverken matematikk eller kjemi for å bruke pH-begrepet, ifølge Höper.
− Jeg tror det gjør kjemi mer tilgjengelig for folk flest, sier han.
Men en ulempe er at de fleste av oss ikke
er bevisste på at hvert hopp nedover pH-skalaen gjør væsken ti ganger så sur.
Coca cola med en pH på 2,5 er altså ti ganger surere enn en appelsinjuice med pH 3,5.
Matematikken i pH-formelen
pH er definert som den negative logaritmen av konsentrasjonen (C) til hydrogenioner (H+) Det gir formelen pH = -log(CH+).
Logaritmen er det tallet 10 må opphøyes i for å få et ønsket tall. Hvis det ønskede tallet er 1.000, er logaritmen 3. Det er fordi 103 er 1.000.
Konsentrasjonen av syrepartiklene H+ er derimot et desimaltall som er mindre enn 1 både i syrer og baser.
Om syrekonsentrasjonen er 0,001, kan den skrives som 10 opphøyd i minus tre, altså 10-3. Formelen gir oss da en pH på 3.
pH er fortsatt viktig for ølbrygging
Birgitte Skadhauge trekker frem enda en grunn til at pH slo
an. Eller kanskje mer en forutsetning.
Forskningen som egentlig handlet om at Carlsberg skulle
lage bedre øl, ble publisert slik at andre kunne dra nytte av den.
Denne tradisjonen har forskerne ved Carlsberg Laboratorium fortsatt med,
forteller hun.
Annonse
Nå handler forskningen blant annet om å forstå genetikken
til ølgjær og sørge for at produksjonen blir mer bærekraftig.
Og fortsatt er pH et viktig mål for ølindustrien.
Sørensen kom frem til at en pH på 5,2 var optimal for ølbrygging.
I dag finnes det mange forskjellige typer øl, som krever andre surhetsgrader.
Men for klassisk pilsner gjelder fortsatt 5,2, sier Skadhauge.
Kilder:
M. Francl: Urban legends of chemistry, Nature Chemistry, august 2010. Sammendrag.
B. R. Larsen (red.): pH - en dansk idé, Dansk Selskab for Historisk Kemi, 2000.
J. G. Nørby: The origin and the meaning of the little p in pH, Trends in Biochemical Sciences, 2000. Sammendrag.
Bilder:
Bilder av J. P. L Sørensen: Carlsberg Laboratorium
Bilde av Birgitte Skadhauge: Lars Svankjaer
Bilde av kjemiker med lakmustest: Motortion Films / Shutterstock / NTB
Bilde av Coca-Cola: Evgeny Karandaev / Shutterstock / NTB
Illustrasjon av blodceller: lianleonte / Shutterstock / NTB
Bilde av Jan Höper: Privat
Bilde av indikatorer på laboratoriet: Alvy16 / Wikimedia commons
Bilde av øl: VDB Photos / Shutterstock / NTB
Endringslogg 25.10.23 kl. 12:31: I avsnittet «− Ergerlig at man ikke kan møte han» er setningen «Selv har hun aldri møtt sin forgjenger Søren Peter Lauritz Sørensen» lagt til for å presisere hvem Skadhauge snakker om.