Den amerikanske ambassaden i Havanna på Cuba. (Foto: Yamil Lage / AFP/NTB scanpix)
Den amerikanske ambassaden i Havanna på Cuba. (Foto: Yamil Lage / AFP/NTB scanpix)

Var «lydangrepet» på amerikanske diplomater bare paringskåte sirisser?

Forskere mener det er insektenes sang som høres på de offentliggjorte lydopptakene fra den amerikanske ambassaden på Cuba.

I 2017 ble amerikanske diplomater hentet hjem fra Cuba med uforklarlige symptomer og helseplager.

Flere av dem rapporterte om plagsomme lyder, og amerikanske myndigheter brukte uttrykk som «helseangrep» og «lydangrep».

Forskere som undersøkte diplomatene, mente at de kunne se tydelige spor av hjernerystelse. Men de trodde ikke lyden i seg selv var årsaken.

– Vi tror ikke selve lyden har skadet hjernen, sa professor Douglas Smith til podkasten Science Weekly.

Nå er han kanskje glad for akkurat den presiseringen. Biologer tror nemlig at lyden kan stamme fra sirisser. Disse gresshoppelignende insektene lager de karakteristiske lydene ved å gni vingene mot hverandre.

Kan være plagsom

De rammede diplomatene rapporterte om ulike typer plagsomme lyder. Nyhetsbyrået AP fikk tilgang til et opptak som amerikanske myndigheter mente var knyttet til helseplagene:

Disse lydene ga gjenklang i ørene til Fernando Montealegre-Zapata, professor i sansebiologi ved University of Lincoln i England.

– Opptaket stammer definitivt fra en siriss i gruppen Anurogryllus, sier Montealegre-Zapata til avisen The Guardian.

Han forteller at lyden fra disse sirissene sendes ut på en veldig høy frekvens og at den kan være veldig skarp for et menneskeøre.

– Jeg er ikke overrasket hvis denne lyden kan plage folk som ikke er vant til insektlyder, sier Montealegre-Zapata.

Biologer forholder seg vanligvis til lyder slik dyrene lager dem ute i naturen.

Det var først når de spilte av sirisslyden innendørs og fikk med ekkoet fra veggene at forskerne hørte den tydelige likheten med opptaket inne fra den amerikanske ambassaden i Havanna.

Avviser ikke helseskader

Alexander Stubbs ved University of California, Berkeley, forteller til The New York Times at de ikke er ute etter å så tvil om eventuelle helseskader hos de ambassadeansatte.

– Det er fullt mulig at de ble syke av noe som ikke var at «lydangrep», sier Stubbs.

Men akkurat den lyden som ble lekket til nyhetsbyrået AP, kan neppe føre til de skadene som ble rapportert.

Dette er ikke en <i>Anurogryllus celerinictus</i>, men slektningen <i>Anurogryllus muticus</i>. (Foto: Franziska Walz, Zoologische Staatssammlung München/Wikimedia Commons)
Dette er ikke en Anurogryllus celerinictus, men slektningen Anurogryllus muticus. (Foto: Franziska Walz, Zoologische Staatssammlung München/Wikimedia Commons)

For øvrig er det flere forskere som har kritisert undersøkelsene som ble gjort av de rammede diplomatene.

Noen mener konklusjonen om symptomer på hjernerystelser, bygger på feiltolkninger av testresultater. Andre mener det er sannsynlig at det dreier seg om såkalt massehysteri.

Korthalet vestinder

Arten Anurogryllus celerinictus, som Stubbs og Montealegre-Zapata tror er den skyldige, har ikke noe norsk navn.

Den ble først beskrevet i 1973, av Thomas J. Walker, som omtaler den som en korthalet siriss. Navnet celerinictus refererer til de raske vingebevegelsene når den synger paringssignalet, skriver Walker i Anurogryllus-bibelen Systematics and acoustic behavior of U.S. and Caribbean short-tailed crickets.

Ifølge nettsiden Discover Life er arten observert både på Jamaica og i Florida. Og midt mellom der ligger Cuba. Og den amerikanske ambassaden i Havanna.

Referanser:

Stubbs og : Recording of “sonic attacks” on U.S. diplomats in Cuba spectrally matches the echoing call of a Caribbean cricket. Biorxiv, januar 2019, doi: 10.1101/510834.

Walker: Systematics and Acoustic Behavior of United States and Caribbean Short-Tailed Crickets (Orthoptera: Gryllidae: Anurogryllus). Annals of the Entomological Society of America, november 1973, doi: 10.1093/aesa/66.6.1269.

Powered by Labrador CMS