Det amerikanske konsulatet i Guangzhou i Kina. Flere ansatte skal være evakuert etter rapporter om uforklarlige helseplager. (Foto: Kelvin Chan, AP/NTB scanpix)
Det amerikanske konsulatet i Guangzhou i Kina. Flere ansatte skal være evakuert etter rapporter om uforklarlige helseplager. (Foto: Kelvin Chan, AP/NTB scanpix)

Mystisk sykdom rammer amerikanske diplomater

Først skjedde det på Cuba. Nå i Kina. Rare lyder fulgt av uforklarlige helseplager. Forskere har undersøkt diplomatene som ble kalt hjem fra Cuba med symptomer på hjernerystelse.

Amerikanske myndigheter bekrefter ifølge nyhetsbyrået AP at de har evakuert ansatte fra konsulatet i Guangzhou i Kina.

Årsaken skal være de samme symptomene og mystiske lydene som i fjor og i forfjor rammet amerikanske diplomater på Cuba.

Angrepet av lyd?

Høsten 2017 ble det kjent at over 20 amerikanske diplomater ble hentet hjem fra Cuba med uforklarlige symptomer og helseplager.

Nyhetsbyrået AP hevder at det i hovedsak dreier seg om etterretningsagenter.

Amerikanske myndigheter mente de hadde blitt utsatt for det de kalte både «helseangrep» og «lydangrep». Dette ble senere endret til «helsehendelser».

Symptomene lignet veldig på de man får etter en hjernerystelse, men uten at de rammede hadde fått noe slag mot hodet. Alle fortalte om mystiske lyder, enten på jobb, i hjemmene sine eller på hoteller.

Nå ser det ut til at det samme skjer i Kina.

De hjemkalte Cuba-diplomatene har i mellomtiden blitt undersøkt av en ekspertgruppe ved University of Pennsylvania.

Symptomer på hjernerystelse

– Først klaget de bare på hørselsplager og rare lyder, men det ble fort klart at det var mye mer som foregikk med dem, sa professor Douglas Smith til podkasten The Guardian’s Science Weekly da forskerne la fram rapporten sin i februar i år.

Smith er en av de mange forskerne som prøvde å finne ut hva som egentlig hadde skjedd. Alle viste symptomer på hjernerystelse, men uten fysiske spor. Uten selve rystelsen, med andre ord.

– De rapporterte blant annet om problemer med konsentrasjonen, at tankene gikk langsommere og at balansen og synet var dårligere, forteller Smith.

Dette er mange av de samme symptomene som vil være til stede etter en hjernerystelse.

Tror ikke lyden i seg selv gjorde skade

Men hva med den mystiske lyden?

Ansatte ved den amerikanske ambassaden i Havanna ble i fjor og i forfjor rammet av hjernerystelseslignende plager. Nå er de undersøkt av forskere. (Foto: Desmond Boylan, AP/NTB scanpix)
Ansatte ved den amerikanske ambassaden i Havanna ble i fjor og i forfjor rammet av hjernerystelseslignende plager. Nå er de undersøkt av forskere. (Foto: Desmond Boylan, AP/NTB scanpix)

Nesten alle fortalte at de hadde hørt rare lyder. Men de beskrev ikke lyden på samme måte. Noen sammenlignet den med et skrapende maskineri i bakgrunnen, andre med noe metallisk, noen med lyden når du kjører bil med bakvinduet åpent.

Nyhetsbyrået AP har fått tilgang til et opptak som amerikanske myndigheter mener er knyttet til helseplagene:

– Vi tror ikke selve lyden har skadet hjernen, sier Douglas Smith til Science Weekly.

– Vi tror lyden var en bieffekt av noe annet. Det kan ha vært en maskin som slår seg av og på, det kan ha vært en tilfeldig av en annen grunn, sa den amerikanske forskeren samtidig som han understreket at de ikke vet noe sikkert.

Direktør Mitchell Joseph Valdés-Sosa ved Cuban Neuroscience Center i Havanna er også veldig skeptisk til tanken på et «lydangrep».

– Det er umulig å se for seg et sonisk våpen som kan føre til slike symptomer, sa Valdés-Sosa til Science Weekly.

– Det vil i tilfelle kreve en teknologi vi ikke kjenner til, påpeker cubaneren.

Massehysteri

Den amerikanske sosiologen Robert Bartholomew mener bestemt at det dreier seg om massehysteri. Han påpeker at det var først da diplomatene ble advart om rare lyder at det tok av blant de ambassadeansatte i Havanna.

– Når du blir fortalt at lyder kan være koblet til bestemte symptomer, vil du også legge merke til lyder når du kjenner symptomene, sier Bartholomew til Science Weekly.

Professor Douglas Smith avviser at det kan dreie seg om massehysteri.

– Massehysteri vil ikke holde på symptomene så lenge og ikke blant individer som bor så spredt fra hverandre.

Og:

– Det er ikke mulig å «lure» så mange eksperter, sier Smith.

Kan være noe annet

Bartholomew mener forskerne er for kjappe med å trekke konklusjoner som knytter plagene til hjernerystelse.

– Disse symptomene kan også være symptomer på veldig mye annet, Bartholomew.

Douglas Smith og kollegaene har publisert funnene sine i det vitenskapelige tidsskriftet JAMA. I en lederartikkel i samme utgave av tidsskriftet, uttrykker redaktørene den samme advarselen.

– Det er mange potensielle årsaker til symptomene som individene opplever. Før vi trekker endelige konklusjoner, må vi vurdere ytterligere bevis nøye og objektivt, skriver de.

Referanser:

Swanson, Smith mfl: Neurological Manifestations Among US Government Personnel Reporting Directional Audible and Sensory Phenomena in Havana, Cuba. JAMA, februar 2018, doi: 10.1001/jama.2018.1742.

Muth og Lewis: Neurological Symptoms Among US Diplomats in Cuba. Lederartikkel i JAMA, mars 2018, doi:10.1001/jama.2018.1780.

Powered by Labrador CMS