En diger hvalhai. Dette er dessverre ikke Anne, siden vi ikke har noen bilder av henne.  (Bilde: Abe Khao Lak /CC BY-SA 4.0)
En diger hvalhai. Dette er dessverre ikke Anne, siden vi ikke har noen bilder av henne. (Bilde: Abe Khao Lak /CC BY-SA 4.0)

Hvalhaien Anne svømte 20 000 kilometer

Giganten ble GPS-sporet i nesten tre år.

Hvalhaien er verdens største fisk. Den kan bli opp mot 18 meter lang, selv om den største som er fanget var 12 meter. Hvalhaien lever i alle varme hav i verden og kan veie flere titalls tonn.

Ikke nok med at den er gigantisk i fiskesammenheng, den reiser også enorme avstander, ifølge en ny studie publisert i tidsskriftet Marine Biodiversity Records.

Forskerne satt en GPS på en hvalhai som ble merket utenfor Panama-kysten. På 841 dager hadde hvalhaien Anne, som hun ble kalt, klart å svømme over 20 000 kilometer til Mariane-gropen i Vest-Stillehavet

Men hva dreiv hun med der borte?

Haien krysset nesten hele Stillehavet, som du kan se på kartet under.

Lengste noensinne

Forskerne var avhengig av at Anne gikk opp mot overflaten for at GPS-sporingen skulle fungere, så de plukket henne opp en gang i blant gjennom disse 841 dagene.

Anne er syv meter lang, og nå står hun for den lengste registrerte migrasjonsruten for en hvalhai noensinne.

Etter 266 dager forsvant signalet fra Anne, og forskerne lurte på om haien eller GPS-senderen var tapt. Men hele 235 dager senere dukket haien opp igjen utenfor kysten av Hawaii.

Derfra fortsatte fisken vestover til hun kom til Marianegropen, hvor hun dykket ned og ble i lang tid.

Men hvorfor Anne tok denne turen er ukjent.

En hvalhai spiser. Den spiser både plankton og små fisk. (Foto: Kevan Mantell)
En hvalhai spiser. Den spiser både plankton og små fisk. (Foto: Kevan Mantell)

Langt ned

– Vi vet ikke hvorfor de reiser så langt, sier Hector Guzman i en pressemelding. Han er marinbiolog og er en av forskerne bak denne nye studien.

– Om de leter de etter mat, steder å pare seg eller om det er noe annet vet ikke vi ikke.

Genetiske studier har vist at hvalhaier over hele verden er i slekt med hverandre, så de reiser sannsynligvis lange avstander for å pare seg.

Forskere har tidligere lurt på om mange klekkes utenfor Filipinene, siden det er observert svært små hvalhaier der. Den minste som er funnet der var bare 38 cm lang.

Én siste fun fact om hvalhaien: Den kan dykke ned til nesten 1900 meter.

Referanser:

Guzmán mfl: Longest recorded trans-Pacific migration of a whale shark (Rhincodon typus. Marine Biodiversity Records, 2018. DOI: 10.1186/s41200-018-0143-4.

Powered by Labrador CMS