Utvikler hørselshjelp til lavpris

Norske forskere utvikler et billig og enkelt høreapparat som tilpasser seg barns hørselstap uten hjelp fra spesialister. Målet er å hjelpe flere i den tredje verden.

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

Boksen på bildet inneholder det som skal erstattes av elektronikk i headsettet, og selve programmet som kommuniserer med bruker under hørselstesten. Dette programmet skal bli en App. Mikrofonen skal også implementeres i headsettet. (Foto: Sintef)

I dag går veien til å få hørselshjelp gjennom både lege, spesialist og audiograf. Dette er et omfattende og kostbart apparat, som hindrer mange fattige i å få hjelp.

– For mange familier som lever på landsbygda i for eksempel Kenya, er selv en reise til hovedstaden for å komme til hørselslege en stor økonomisk belastning – større enn selve høreapparatet. Dette ønsker vi å gjøre noe med, sier initiativtaker og forsker i Sintef, Tone Berg.

Ideen hun og hennes kolleger nå har realisert i samarbeid med bedriften Auristronic, er å integrere både hørselstester, tilpassing og selve hørselshjelpen i et og samme headset.

Målet er at barn i skolealder skal få hjelp i sitt eget lokalsamfunn. Og det skal være billig.

– Det vi ser for oss er å gi lokale lærere opplæring i å tilpasse dette utstyret. Dette skal skje enkelt via en smarttelefon. Klarer vi å få ned produksjonsprisen til det vi tror, nemlig rundt 300 kroner per headset, er det en realistisk løsning, sier Berg.

Har modellen klar

På kontoret til forskeren ligger allerede en modell som inneholder alt som skal til av elektronikk. Selve teknologien som må til, får faktisk plass på en mikrochip på 5 x 5 millimeter.

Forskerne har jobbet med avanserte løsninger for blant annet hørselsvern i flere år, og har derfor mye kunnskap om hvordan dette kan løses. Designet, derimot, ønsker de å få hjelp til:

– Vi ønsker at utstyret skal få et stilig og kanskje fargerikt utseende, slik at ungene gjerne vil ha det på, forklarer Tone Berg.

Tilpasses med spill

I dag tilpasses høreapparater ved hjelp av et lydoppsett der brukeren markerer når han eller hun hører ulike lyder som kartlegger hørselstapet, et såkalt audiogram.

– Vi vurderer å ta i bruk nye metoder for å kartlegge hørselstapet. Målet er at dette skal være morsomt, slik at ungene ikke går lei.

– Kartlegging av hørselstap krever konsentrasjon, og da er det nyttig å koble dette til noe som ikke oppleves som kjedelig, understreker Berg.

Powered by Labrador CMS