Når letter havørnungen?

Havørnungen Solo er straks klar til å forlate redet. Den første turen kan bli strabasiøs. Her kan du følge med på direktesending fra ørneredet på Smøla.

For de som har fulgt med på videostrømmen av havørnreiret på zooom.no i de siste månedene, er dette en spesiell tid. Den ti uker gamle havørnungen Solo har blitt så stor at han snart kan forlate redet.

Klikk på videoen i toppen av saken for å se om Solo har fløyet.

Det kan skje når som helst de neste dagene, men det er ikke godt å si akkurat når det skjer.

– Det er ikke noen spesielle tegn som man kan se etter, sier Espen Lie Dahl til forskning.no. Han er biolog, og doktorgraden hans handler om hvordan havørn blir påvirket av vindmøller.  

Solo er straks klar til å fly fordi han er stor nok og gammel nok. Ørna er ti uker gammel, og de aller fleste flyr når de er mellom ti og tolv uker.

– Hvis det er gunstig vind rett imot kan han prøve å flakse litt. Han vil ha motvind, akkurat som på et fly.

– Det er fem kilo tung ørn som skal i lufta, og han har allerede et vingespenn på to meter.

I videoen under kan du se noen spede forsøk fra livestrømmen. 

I et tre

Reiret ligger i et tre på en holme på Smøla i Møre og Romsdal, men havørner kan også hekke på bakken. Ungene som vokser opp på bakken kan være litt tidligere ute med fly, ifølge Dahl.

– Tror nok at de holder litt mer igjen i et tre, sier Dahl.

– De må ta en kalkulert risiko når de skal ut av redet.

Den første turen kan være litt farlig og strabasiøs. Siden havørnungen aldri har flydd før, går det ikke alltid like bra.

– Her er sjøen rett under treet, og det hender at de havner i havet.

– Hvis noen hadde prøvd å gå opp i reiret nå, så er det garantert at han hadde prøvd å hoppe ut. Forstyrrelser kan gjøre at de tar første steget.

Og da gjør ørna det om den er klar eller ikke.

– Hvis det er gode forhold går det som regel bra, men det er ikke noe krise om den plumper i sjøen.

– De er ikke noe flinke til å fly i begynnelsen. De første flyturene kan vare i noen hundre meter og ende med en krasjlanding.  På sensommeren får jeg telefoner om ørner som for eksempel sitter i veikanten, det er unger som prøver å lære seg å fly.

Foreldrene er sannsynligvis i nærheten og følger med.

– Han er mest alene, men foreldrene kan fort sitte å se på de første forsøkene. De er alltid i nærheten.

Siste gang?

Når Solo kommer seg ut av redet, er det ikke sikkert at han kommer til å dukke opp på livesendingen fra ørneredet på en stund, tror Dahl.

– Han vil holde seg helt i nærheten, men han kommer til å sitte mye på bakken. Så utvider han området litt og litt, men Solo vil fortsatt holde seg innenfor foreldrenes territorium i flere måneder framover.

– Foreldrene vil fortsette å mate han der han er.

Dahl tror ikke at han kommer tilbake til reiret med det første.

– Når han mestrer flygningen bedre, vil han kanskje dra innom redet. Men de blir nesten alltid sittende på bakken i begynnelsen.

Hvis du følger strømmen på zooom.no, er det hvert fall lett å se at Solo gjør seg klar. Han flakser med vingene og står og hopper i reiret i korte perioder. Kanskje han allerede har hoppet ut av reiret mens du leser denne artikkelen?

Powered by Labrador CMS