Forskere fant en sammenheng mellom det å bruke penger på å få andre til å ta husarbeidet, og hvor tilfredse folk var med livene sine. (Foto: Andrey Popov / Shutterstock / NTB scanpix)
Vi liker livet bedre når noen andre gjør husarbeidet
En ny, stor spørreundersøkelse viser at vi kan bli lykkeligere av å kjøpe oss fritid enn vi blir av å kjøpe ting.
Du trenger ikke være rik for at pengene dine skal gjøre deg lykkeligere. Det holder at du bruker dem på en måte som gir deg mer fritid, det viser en spørreundersøkelse med over 6000 deltakere fra Danmark, USA, Canada og Nederland.
Forskerne fant en sammenheng mellom det å bruke penger på at andre tar oppvasken eller gjør hagearbeidet, og hvor tilfredse folk var med livene sine. Og det hadde lite å si om den som kjøpte seg fri fra kjedelig arbeid var rik eller ikke.
– Fordelene ved å kjøpe seg tid gjelder ikke bare for de rike, sier Elizabeth Dunn, psykologiprofessor ved University of British Columbia, i en pressemelding.
Dunn er en av forskerne bak studien og forteller at de trodde at dette bare gjaldt de som hadde mye penger å rutte med. Men forskerne finner samme effekt uansett hvor lite penger de spurte satt igjen med etter regningene var betalt:
De som betalte andre for å ta seg av husarbeidet var litt lykkeligere, uansett hva de brukte den nykjøpte fritiden sin på.
Lykkeligere av fritid enn av penger
Forskerne gjorde også et forsøk for å se om resultatene fra spørreundersøkelsen holdt vann. 60 forsøkspersoner fikk en liten slump med penger som de enten måtte bruke på å kjøpe noe fint til seg selv, eller på å betale for å slippe å gjøre noe.
– De som hyrer en hushjelp eller betaler naboungen for å klippe gresset føler seg kanskje late, men våre resultater tyder på at det å kjøpe seg tid er like bra som å ha mer penger, sier Ashley Whillans, amanuensis ved Harvard Business School og doktorgradsstipendiat ved University of British Columbia. Hun er hovedforskeren bak spørreundersøkelsen og eksperimentet.
De i forsøksgruppen som betalte for at noen skulle ta husvasken, gressklippen eller hundeluftingen, ble lykkeligere.
Eller, for å si det litt mer akademisk: De rapporterte en høyere grad av tilfredshet med livet enn de som bare kjøpte seg noe fint.
Er lykke og tilfredshet det samme?
For selv om flere tiår med forskning har vist at selv om penger ikke nødvendigvis kan kjøpe lykke, så er det i det minste tett knyttet til hvor tilfreds du er med ditt eget liv.
Den nye studien, som er publisert i tidsskriftet Proceedings of the National Academy of Sciences, målte forsøkspersonenes tilfredshet med livet og bruker dette som et mål på hvor lykkelige de var. Men tidligere studier har vist at lykke kan være så mye mer enn å være tilfreds.
– Folk vurderer tilfredsheten med livet ut fra om de har det de higer etter, om målene deres er nådd og så videre. Positive følelser og om du har det bra, handler i større grad om humøret i nuet, og hvordan du reagerer på ting som skjer, fortalte professor emeritus Ed Diener til forskning.no i 2010.
Uansett om du forsøker å kjøpe deg lykke eller bare vil være tilfreds med livet, forblir det viktigste hvordan du bruker pengene dine.
Annonse
Et samlet forskningsfelt tyder på at Skrue McDuck-metoden, der du samler så mye rikdom som mulig, ikke er den mest effektive hvis du ønsker å få mest mulig glede per krone.
Så fort du tjener nok til å betale regningene dine uten å bekymre deg, slutter du å få like stor glede av hver ekstra krone du legger i pengebingen.
I de siste tiårene er det mer og mer som tyder på at det som virkelig monner er å bruke pengene på opplevelser eller andre mennesker. Eller at du bruker dem til å kjøpe deg litt fritid, slik at du kan gjøre mer av det du virkelig liker å gjøre, eller bare slappe av.
Men selv om vi blir mer tilfreds av det, så bruker vi faktisk ikke pengene våre til å spare tid, uansett hvor rike vi er.
I den nye, store spørreundersøkelsen kom det frem at selv mange av millionærene gjorde sitt eget husarbeid.
Det var 818 nederlandske millionærer i spørreundersøkelsen. Rundt halvparten av disse sa likevel at de brukte slikk og ingenting på å betale andre for å gjøre oppgaver i hjemmet som de selv ikke likte å gjøre.
– Det finnes mange undersøkelser som viser at folk har godt av å kjøpe seg behagelige opplevelser, men forskningen vår tyder på at vi også bør bruke penger på å kjøpe oss fri fra det ubehagelige, sier Dunn.