Denne artikkelen er produsert og finansiert av Norges forskningsråd - les mer.
Forsker Veronica Blumenthal tror vi kommer til å søke oss til de spesielle opplevelsene i Norge og noe utenom det vanlige.(Illustrasjonsfoto: Unsplash)
Slik blir reisevanene våre etter pandemien
Forskerne ser to tydelige trender til hvor vi vil dra.
Weekendtur til Barcelona, storbyferie i New York og familietur til Syden ble brått erstattet med valfarting til Preikestolen, Geiranger, Lofoten og Dyreparken i Kristiansand i fjor.
Men kommer vi til å fortsette å reise rundt i vårt eget langstrakte land etter pandemien?
– Jeg tror egentlig ikke at pandemien har endra så mye som vi tror, sier reiselivsforsker Veronica Blumenthal ved Høgskolen i Innlandet.
– Mange håper at vi har sett verdien av Norge og kommer til å fortsette å reise her. Men vi ser allerede at folk planlegger utenlandsreiser for sommeren 2022. Nettsidene til reisebyråene krasjet jo da grensen åpnet opp igjen.
Som forsker og reiseentusiast har Blumenthal selv planlagt hvor ferieturen i 2022 skal gå. Og det blir ikke fjelltur i Rondane, men derimot en reise til Aserbajdsjan og Georgia.
– Utforskertrangen i oss mennesker er så dyp at den får vi ikke gjort noe med. Jeg tror folk vil ut, forteller hun.
Endelig råd til luksusferien
Pandemien har likevel gjort noe med hvor vi ønsker å reise. Forskeren ser to tydelige trender.
– Korona og usikkerheten rundt den gjør at vi vil tilbake til de trygge destinasjonene som Spania og Syden. Steder vi kjenner godt og der vi vet hva vi får, forklarer Blumenthal.
Den andre trenden er at flere har lyst til å unne seg litt ekstra luksus i ferien, spesielt for dem som har klart seg godt økonomisk gjennom pandemien.
– Mange av de som har jobbet som vanlig, hatt lav rente og mindre å bruke penger på, har endelig råd til å dra på drømmeferien til steder som Maldivene, Kilimanjaro og Zanzibar.
Søker de unike opplevelsene
Men hva med Norge? Higer vi nok etter fjord, fjell, vakre fossefall og midnattssol til fortsatt å reise mye i vårt eget land?
– Nordmenn er veldig reisevante, og det er en tydelig sammenheng mellom reiseerfaring og krav. Vi føler oss rike når vi reiser i utlandet, men det gjør vi ikke nødvendigvis i Norge. I stedet forventer vi en viss kvalitet og standard. Vi vil ha god verdi for pengene, god service, kvalitet og gjerne lokale, kortreiste produkter, forklarer Blumenthal.
Hun tror vi kommer til å søke oss til de spesielle opplevelsene og noe utenom det vanlige. Som å overnatte i en tretopphytte eller dra på luksuriøs camping, såkalt glamping.
– Jeg har sett noen reklamere for fjellkontor. Der du kan ta med deg jobben og reise på fjellet og få aktiviteter, både på dag- og kveldstid med i prisen. Det kan bli en ny trend som følge av korona, spår Veronica Blumenthal.
Forskningsdagene 2021
Denne artikkelen er skrevet i forbindelse med Forskningsdagene, hvor årets tema er fred og konflikt.
Forskningsfestivalen arrangeres over hele landet og varer fra 22. september til og med 3. oktober.
30. september kan du bli med på Forskertoget fra Lillehammer til Otta oppover Gudbrandsdalen. På togturen vises det filmsnutter med forskere som forteller om sin forskning på konflikter rundt hyttebygging, turisme og utvikling.
Katharina Wolff og Svein Larsen: Can terrorism make us feel safer? Risk perceptions and worries before and after the July 22nd attacks. Annals of Tourism Research, 2014. (Sammendrag). Doi.org/10.1016/j.annals.2013.10.003
Zhang Wen mfl.: The Impacts of SARS on the Consumer Behaviour of Chinese Domestic Tourists. Current Issues in Tourism, 2008. (Sammendrag). Doi.org/10.1080/13683500508668203