Annonse
Ole Gunnar Solskjær representerer en ny trenertype der selvtillit sammen med andre er avgjørende. Han er ikke treneren som setter seg selv i sentrum. (Foto: AP/Jon Super/NTB scanpix)

Britisk sportsforsker: Derfor blir Manchester United gode med Solskjær

Mener følelsesmessige bånd mellom ledere som Ole Gunnar Solskjær og spillerne han er satt til å lede, kan være det som nå gjør Manchester United til et vinnerlag.

Publisert

Både i norsk og britisk presse går spekulasjonene høyt om nordmannens framtid som trener for Manchester United.

Hva som blir sagt inne på styrerommet i verdens aller største fotballklubb, vet vi ikke.

Men på utlån fra fotballklubben Molde har Ole Gunnar Solskjær ført Manchester United fram til ni seire og en uavgjort kamp. Seiersrekken på åtte kamper tok slutt 30. januar med uavgjort 2–2 mot Burnley. Det var en dramatisk ligakamp på hjemmebanen Old Trafford der Manchester United igjen var best, men gikk glipp av en rad med sjanser.

Ole Gunnar Solskjær skårte selv 126 mål som spiller for Manchester United mellom 1996 og 2007, under trenerlegenden Alex Fergusson.

Best huskes han for skåringen i 93. minutt under Champions League-kampen mot Bayern München i Barcelona i 1999. En skåring som gå ham en viktig plass i klubbens stolte historie.

Selvtilliten tilbake

Anthony Miller er forsker i sportspsykologi ved Staffordshire University ikke langt fra Manchester. Han forklarer det Solskjær har fått til med noe som kalles sosial identitetsteori.

Det handler om hvordan vi påvirkes av gruppen vi er del av og føler tilhørighet til.

Nordmannen har nemlig ikke bare klart å gi Manchester United-spillerne et mer positivt selvbilde. Han har også gjort at de føler mer selvtillit som gruppe. I kontrast til hva de gjorde under sin forrige manager, portugiseren Jose Mourinho.

Mourinho er kjent for å blant annet snakke ned egne spillere i media.

Sosial intelligens

Sportsforskeren mener fotballag som Manchester United nå må innse at tida har løpt fra den smarte og selvsikre trenertypen Jose Mourinho representerer.

Lenge er disse til tider ubehagelige trenerne blitt sett på som de mest effektive for et elitelag. Men ny forskning på lederskap, peker i en helt annen retning.

Ole Gunnar Solskjær klapper etter Premier League-kampen 22. desember der Manchester United slo Cardiff City. Solskjær har også klart å vinne Manchester United-fansen. (Foto: AP/Jon Super/NTB scanpix)

I stedet for tradisjonell intelligens, så handler det om sosial intelligens.

Skaper følelsesmessige bånd

Følelsesmessige bånd mellom ledere som Ole Gunnar Solskjær og spillerne han er satt til å lede, kan være det som nå gjør Manchester United til et vinnerlag, mener Miller.

Ikke minst har den nye treneren klart å få fart på toppspilleren Paul Pogba. En mann Solskjær mener at elsker å spille god fotball, om han bare får lov til å ha et smil om munnen når han gjør det.

Det handler både om tillit og om respekt.

Det handler også om en leder og et lag som er i stand til å identifiserer seg med hverandre. Slik etableres det selvtillit og spillere som er villige til å anstrenge seg mer for laget.

Vanligvis er alt dette noe som tar tid å utvikle mellom en fotballtrener og et fotballag, mener Miller. Men Solskjær har klart å etablere et slikt forholdet i løpet av veldig kort tid. Kanskje på grunn av sin egen 11 år lange fortid som spiller på Manchester United.

Forskeren ved Staffordshire University drar under Solskjær kjensel på både atmosfæren, selvtilliten og samarbeidet som preget Manchester United under Alex Fergusons 26 år lange lederskap.

Mye å lære av Solskjær

Også Dag Vidar Hanstad, professor ved Norges Idrettshøgskole, mener det er mye å lære av lederskapet til Ole Gunnar Solskjær.

«Han er vikaren vi elsket på skolen, som kom inn med nye ideer og skapte godt humør. Det ser ut til å være slik i Manchester United nå. Det er enkelt å observere hva han har skapt på banen, men til mediene har det lekket informasjon om at hele klubben har fått en oppblomstring,» skrev Hanstad i Norges idrettshøgskoles egen blogg her på forskning.no fire uker tilbake.

NIH-professoren mener det ikke er så viktig hvilken bås Solskjær plasseres i når det kommer til ledelsesstil. Men at han er god på ledelse, tviler ikke Hanstad på.

Han beskriver også Solskjær som den «gode» karismatikeren. I kontrast Mourinho som var den «farlige» karismatikere – en mann som framfor alt satte seg selv i sentrum.

Nå begynner alvoret

I dagene som kommer skal Manchester United møte lag som Paris St-Germain (12. februar), Chelsea (18. februar) og selve topplaget i Champions League, Liverpool (24. februar).

Ole Gunnar Solskjær har ennå ikke for alvor kjent på det helt store presset, advarer mange.

Forventningene til nordmannen som midlertidig trener var ikke høye da Mourinho ble sparket. For en måned siden lo Solskjær av alt snakket om presset han måtte kjenne på.

Men nå stiger forventningene raskt.

Kilder:

Anthony Miller: «Why Manchester United should make Ole Gunnar Solskjaer manager next season», The Conversation, 30. januar. Artikkelen.

The Guardian 23. novemeber 2018: «José Mourinho says Martial, Shaw, Rashford and Lingard ‘lack maturity’». Artikkelen.

Powered by Labrador CMS