Annonse

Denne artikkelen er produsert og finansiert av Universitetet i Stavanger - les mer.

Ingrid Syrstad Engen og resten av det norske laget er klare for første VM-kamp i New Zealand torsdag. De holder samme kvalitet som mannlige VM-spillere, mener tilskuerne – så lenge de ikke vet om det er menn eller kvinner som spiller.

Spiller egentlig menn bedre fotball enn kvinner?

Tror du at menn spiller bedre fotball enn kvinner? Når tilskuerne ikke vet om det er menn eller kvinner på banen, mener de at menn og kvinner er akkurat like gode.

Publisert

Ville du klart å skille kvaliteten på spillet i en fotballkamp på elitenivå om du ikke visste om spillerne var kvinner eller menn? Det er slett ikke sikkert.

Det klarte i alle fall ikke over 600 deltakere i et eksperiment som er gjort ved Universitetet i Stavanger, University of Zurich og Southern Utah University.

Undervurderer kvinner

De 600 ble vist to videovarianter av ulike fotballkamper. I den ene varianten var bildet skarpt slik at de lett kunne se om det var menn eller kvinner som spilte. I den andre varianten var bildet såpass skurrete at det ikke gikk an å identifisere kjønnet til spillerne.

Når respondentene ikke klarte å identifisere spillernes kjønn, rangerte de kvaliteten i spillet som lik. Men straks de forsto kjønnet til spillerne, rangerte de menns spill som bedre enn kvinnenes.

Førsteamanuensis Cornel Maria Nesseler mener at resultatene vitner om forutinntatthet og at stereotypi styrer oppfatningen av kvaliteten i kvinnefotball.

Førsteamanuensis Cornel Maria Nesseler, en av forskerne som har gjennomført eksperimentet, mener resultatene vitner om forutinntatthet og at stereotypi styrer oppfatningen av kvaliteten i kvinnefotball.

– Når vi vet at det er menn som spiller, foretrekker vi å se på det, men når vi ikke vet hvem som spiller, er det ingen forskjell for oss. Det kan si noe om at vi som samfunn generelt undervurderer kvinneidrett, sier han.

– Opplært til å tro at herreidrett er bedre

Nesseler mener dette kan skyldes at mannlige idrettsutøvere og idrettslag får mer mediedekning og blir beskrevet som mer spektakulære enn kvinnelige. Det betyr at vi som publikum  rett og slett er blitt lært opp til å tenke at menns idrettsprestasjoner holdere høyere kvalitet. Uten at det nødvendigvis stemmer.

– Kanskje vi oppfatter det slik fordi vi er mest sosialisert med idrett utført av menn enn idrett utført av kvinner og mer vant til det, sier han.

Han påpeker at norske og skandinaviske medier er noe bedre på å fronte kvinneidrett enn andre deler av verden, men mener at det er problematisk at det stort sett er herreidretten som preger sportsnyhetene.

Håper på mediedekning

– Et eksempel er fra mitt eget hjemland Tyskland. Der er kvinner generelt bedre i fotball, men det er herrefotballen som blir vist på TV, sier han.

Nesseler håper resultatene kan bidra til at kvinneidrett får mer mediedekning og oppmerksomhet.

– Forhåpentligvis kan det føre til at vi som publikum vil endre oppfatningen vår av kvalitetsforskjellene i idretten dersom vi blir mer vant til å se kvinneidrett på TV og i andre medier, sier han.

Referanse:

Carlos Gomez-Gonzalez,  Cornel Nesseler mfl.:  Gender information and perceived quality: An experiment with professional soccer performance. Sports Management Review, 2023, doi: 10.1080/14413523.2023.2233341. Sammendrag

Om forskningen

  • Forskningen ser på hvordan stereotypier og tilgjengelig informasjon/dekningsgrad påvirker hvordan vi oppfatter kvaliteten i kvinne- og herrefotball.
  •  Resultat: Når vi ikke klarer å identifisere spillernes kjønn, rangerer vi kvaliteten i spillet som likt. Straks vi klarer å identifisere spillerne, rangerer vi menns spill som bedre enn kvinners.
  • Forskningen er utført av Cornel Maria Nesseler (Universitetet i Stavanger), Carlos Gomez-Gonzalez (University of Zurich), Helmut Dietl (University of Zurich) og David Berri (Southern Utah University).
  • 613 personer deltok i eksperimentet.

 

Powered by Labrador CMS