En hindu gjør et religiøst ritual i Yamuna, en sideelv til Ganges i India. Rundt ham flyter det plastsøppel. (Foto: Jitendra Prakash/Reuters/NTB scanpix)
90 prosent av all plast som renner ut i havet kommer fra 10 elver
Plastsøppel i havet har fått alarmklokkene til å gå verden rundt. Men hvor kommer all plasten fra? Det mener en gruppe tyske forskere å ha funnet ut.
Mer enn 8 millioner tonn plast ender antakelig opp i havet hvert år. Fortsetter vi slik, kan det i år 2050 bli mer plast i verdenshavene enn det er fisk, advarer FNs miljøprogram UNEP.
Artikkelen er oppdatert 19/6 17:30
Denne saken ble opprinnelig publisert med tittelen 90 prosent av all plast i havet kommer fra 10 elver. Dette er ikke riktig og vi har endret tittelen. Det forskerne har funnet ut er at 90 prosent av plasten SOM RENNER UT I HAVET, via elver, kommer fra bare 10 elver. Forskning.no beklager feilen.
Forskningsstudien som har sett nærmere på hvor all plasten kommer fra, har altså identifisert bare ti elver som kilde til et sted mellom 88 og 95 prosent av all plasten som nå renner ut i havet.
Åtte av disse elvene er i Asia. To er i Afrika.
Dette er de ti elvene
Forskerne har analysert plastsøppel både i elver og i landskapet omkring dem. Slik mener de å ha klart å spore opprinnelsen til det aller meste av plasten som renner ut i verdenshavene, både mikroplast og større ting som plastflasker.
Elvene i Asia er Yangtze (Kina), Indus (Pakistan), Gule elv (Kina), Hai He (Kina), Ganges (India), Perleelven (Kina), Amur (Russland) og Mekong (Vietnam).
Elvene i Afrika er Nilen (Egypt) og Niger (Nigeria).
En klar sammenheng
– Vi har klart å demonstrere at det er en definitiv korrelasjon på dette området, sier Christian Schmidt, forsker ved Helmholtz-senteret for miljøstudier i Leipzig i Tyskland.
– Desto mer plast som ikke blir tatt godt hånd om i nedbørsfeltet og vassdragene rundt en elv, desto mer plast ender opp i elven og tar deretter turen ut i havet, forklarer han.
Schmidt og kollegene hans har slått fast at det finnes vesentlig mer plast per kubikkmeter vann i disse store elvene, enn det finnes i mindre elver.
Elvene har to ting felles
De ti elvene det er snakk om har to ting felles.
Det bor mange mennesker i området rundt elvene og sideelvene. Noen ganger flere hundre millioner.
Avfallshåndteringen i landene hvor disse elvene renner gjennom, er ikke tilfredsstillende.
Sviktende avfallshåndtering
– At det meste av plasten i havet kommer fra disse ti elvene er ikke overraskende, sier Martin Wagner, førsteamanuensis ved NTNU i Trondheim.
Wagner har selv forsket mye på plastforurensning. Han også har vært tydelig på at dersom vi vil gjøre noe med plastforurensningen i havet, så må vi rette blikket mot land.
Annonse
NTNU-forskeren er også opptatt av at vi sikkert kan gjøre en del i Norge og Europa – men tiltak som virkelig monner må land som Kina og India stå for.
– Mye av løsningen på plastproblemet i havet ligger i landområdene rundt disse store elvene i Asia og Afrika. Der er kilden til plastsøppelet. Mye handler om sviktende håndtering av avfall, sier Wagner.
NTNU-forskeren mener det er kjempeviktig at vi nå har fått mer forskning som gir oss kunnskap om kilden til plastsøppelet i havet.
I denne forskning.no-artikkelen fra januar i år kan du lese et lengre intervju med Martin Wagner: – Verre med plast i elver
Yangtze-elven
Yangtze er Kinas lengste elv. Mer enn en tredel av Kinas befolkning, nesten 500 millioner mennesker, bor i nedbørsområdet til elven.
Yangtze er også den største kilden i verden til plastforurensning i havet, ifølge den tyske studien.
Kina produserer ikke bare plast selv. Landet har også i mange år importert millioner av tonn med plast fra andre land, for kunne å gjenbruke den. Men nå har kinesiske myndigheter besluttet å stanse importen av «utenlandsk søppel».
Myndighetene i Kina har i år også gitt 46 byer ordre om å begynne å sortere avfallet sitt. Målet er at 35 prosent av søppelet skal bli resirkulert i år 2020.
Elvene Indus i Pakistan og Ganges i India kommer på henholdsvis 2. og 6. plass i de tyskerne forskernes oversikt over hvilke elver som bringer mest plast ut i havet.
Annonse
I desember i fjor signerte India sammen med 193 andre land en FN-resolusjon som oppfordrer til å stanse plastforsøplingen av verdenshavene. Resolusjonen kan muligens være et første skritt til at verdens land forplikter seg til mer omfattende tiltak for å stanse plastforsøplingen.
– Det er et sterkt språk i denne resolusjon, så Norges miljøvernminister Vidar Helgesen etter vedtaket, ifølge nyhetsbyrået Reuters.
Statsminister Erna Solberg sa for få dager siden da hun deltok på G7-toppmøtet i Canada, at hun vil ta initiativ til å opprette et internasjonalt fond som skal bidra til å stoppe plastforsøplingen i havet. Hun lovte at Norge vil bidra med 100 millioner kroner.
Ifølge VG ønsker Norge å arrangere en internasjonal forskningskonferanse om havforurensning i Bergen før jul. Her håper statsministeren å se forskere fra flere land.
Erna Solberg har også tatt initiativ til å opprette et internasjonalt høynivåpanel for bærekraftig havøkonomi. Her ønsker å få med regjeringssjefer i en rekke kyststater, også utviklingsland.
Referanser og kilder:
Christian Schmidt, Tobias Krauth og Stephan Wagner: «Export of Plastic Debris by Rivers into the Sea», tidsskriftet Environmental Science and Technology, 2017
Regjeringen.no: «Norge etablerer internasjonalt høynivåpanel for bærekraftig havøkonomi»,25.01.2018. Artikkelen
World Economic Forum: «90% of plastic polluting our oceans comes from just 10 rivers», Nettartikkel, 8. juni 2018.
Reuters: «Nearly 200 nations promise to stop ocean plastic waste», Nettartikkel, 6. desember 2017