En dansk studie viser at over 95 prosent av døde havhester funnet i landet hadde svelget plast. (Foto: Håkon Mosvold Larsen, NTB scanpix)
En dansk studie viser at over 95 prosent av døde havhester funnet i landet hadde svelget plast. (Foto: Håkon Mosvold Larsen, NTB scanpix)

Dansk studie:
Over ni av ti døde havhester svelget plast

Minst 95 prosent av havhestene som har blitt funnet døde utenfor danskekysten hadde plastikk i magen. Det viser en studie utført av Miljøstyrelsen i Danmark.

Havhesten, som hovedsakelig lever i Nordsjøen og nord i Atlanterhavet, jakter mat i havoverflaten, der det også flyter uante mengder mikroplast.

– De fisker, og hvis det er en liten plastikkbit i vannet, får de med seg den også, sier John Pedersen, som har forfattet studien for Miljøstyrelsen.

Han sier at langsom akkumulering av plast i magen fører til at fuglene langsomt sulter i hjel.

– Dette gir dem følelsen av å være mette, men det er ikke mat, så de dør av sult.

Den store mengden plastavfall som flyter rundt i verdens hav har fått verdensomspennende oppmerksomhet.

EU gikk nylig inn for å forby engangsplast fra 2021. Det inkluderer plastsugerør, engangsbestikk, og bomullspinner, som EU-kommisjonen anslår å stå bak om lag 70 prosent av plasten som finner veien til havet.

Noe av plasten blir så spist av en rekke dyrearter, blant annet skilpadder, seler, valer og havfugler. Men også fisk og skalldyr, som til slutt spises av mennesker.

Powered by Labrador CMS