Sofie Høgestøl er stipendiat ved UiO. Foto: UiO)

Sofie Høgestøl fikk Fulbrights artikkelpris

En faglig komité oppnevnt av Norges Fulbright Alumniforening har besluttet å tildele Sofie A.E. Høgestøl artikkelprisen for unge forskere 2017. Artikkelen ble publisert i Nordic Journal of Human Rights i oktober 2016.

Artikkelen var en av de første vitenskapelige publikasjonene om rettsprosessen og dommen mot den tidligere diktatoren i Tsjad, Hissène Habré, ved Den ekstraordinære afrikanske domstolen i Senegal.

Artikkelen til Høgestøl analyserer hvordan ofrene i Tsjad jobbet i over 25 år for å få Habré straffeforfulgt for menneskerettsforbrytelsene som ble begått under hans regime på 80-tallet, rettsmekanismen som ble opprettet av Den afrikanske union i Senegal for å få Habré stilt for retten i 2012, og dommen fra denne «ekstraordinære afrikanske domstolen» som dømte Habré til livstid i fengsel for forbrytelser mot menneskeheten i 2016.

Til slutt vurderer Høgestøl hvorvidt denne rettsprosessen mot Habré kan brukes som en modell for å straffeforfølge andre statsledere for menneskerettsforbrytelser i fremtiden.

Powered by Labrador CMS