Kveld med knall og vitenskap

Radioaktive bananer, slangeroboter og eksplosive forelesninger var noe av det som sto på programmet under ungdommens forskernatt ved NTNU.

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

Fredag kveld var NTNUs Realfagbygg fylt med ungdommer.

1200 elever og lærere fra videregående skoler og folkehøyskoler hadde tatt turen til Researchers’ Night – ungdommens forskernatt ved NTNU.

160 ansatte og studenter fra universitetet tok i mot de besøkende med et program fullspekket av spennende aktiviteter knyttet til forskning og vitenskap.

Radioaktive bananer

Ved standen ”Banana Rules!” serverte kjemiprofessor Øyvind Mikkelsen banansmoothie og utførte kjemiske tester med banan som ingrediens.

Kjemiprofessor Øyvind Mikkelsen forklarer bananens kjemiske egenskaper til Arvid Espen og Torbjørn Røising. (Foto: Kristina Jones, NTNU

- Visste dere at bananen er radioaktiv? Bananer inneholder radioaktivt kalium, men det er snakk om svært lave og ufarlige nivåer, beroliget professoren.

Han demonstrerte bananens fluoriserende egenskaper ved å legge banan inn i en boks med UV-lys inni. Bananen fikk lysende blå prikker.

Kjemiens prinsipper

– Flere av de som har vært innom spør om jeg forsker på bananer til vanlig, men det gjør jeg ikke. Svært mye kan forklares med kjemi.

- Det jeg vil vise er prinsipper i kjemifaget, hva kjemi handler om, på en måte som vekker denne aldersgruppens nysgjerrighet, forklarte Mikkelsen.

Han har vært med på Researchers’ Night ved NTNU på syvende året, og synes det er positivt å møte så mange interesserte ungdommer.

– Kunnskap om kjemi er viktig og kan være avgjørende for å løse utfordringer som for eksempel tilgang på rent vann, behov for nye medisiner eller miljøvennlig produksjon av matvarer eller emballasje.

Forskerlinje på videregående

Ragnhild Eggan og Mathias Røskaft Woldseth har nettopp kommet ut fra en knallforelesning i kjemi, som i hvert fall for Mathias var kveldens høydepunkt.

Full sal når professor Martin Ystenes holdt sin knallforelesning. (Foto: Kristina Jones, NTNU

De går på den nyopprettede forskerlinjen ved Byåsen videregående skole i Trondheim, en av få forskerlinjer i landet.

Forskerlinjen er en egen klasse for de som er særlig interesserte i realfag, og som vil studere det videre.

– Jeg valgte denne linjen fordi jeg liker realfag. Jeg synes særlig det er spennende å lære om hva som skjer når man setter sammen ulike stoffer, forklarte Ragnhild.

– I tillegg til teori, vektlegger forskerlinjen også praktiske og anvendte sider ved realfag, og det har elevene fått oppleve i kveld, fortalte læreren til Eggan og Woldseth, Frode Øren.

Roboter og elektroniske navneskilt

Blant mye annet denne kvelden kunne ungdommene delta på språkquiz, teste ut spillteknologi, sjekke sitt stressnivå, ta ultralydbilder av egen kropp, besøke NTNUs nanolab og kjøre en fjernstyrt undervannsrobot i et basseng.

En stand hvor man kunne lage et elektronisk skilt med navnet sitt på ved å lodde elektroniske komponenter på et kretskort, var svært populær og hadde lang kø.

Like ved gjorde en kybernetisk slange en sjarmoffensiv overfor en gruppe ungdommer ved å snirkle seg rundt på gulvet mellom føttene deres.

Kybernetisk slanger vekker oppmerksomhet hos en gruppe ungdommer ved å snirkle seg rundt på gulvet mellom føttene deres. (Foto: Kristina Jones, NTNU

Syvende gang

Researchers’ Night arrangeres som en del av EU-prosjektet ”Researchers’ in Europe” og består av en rekke énkvelds-arrangementer rundt om i Europa.

Disse skal bidra til å øke folks kunnskap om forskning, og få flere til å velge forskning som karrierevei.

Det er sjuende året på rad at Researchers’ Night gjennomføres i Norge, og arrangeres som en del av Forskningsdagene.

(Foto forside: Kristina Jones/ NTNU)

Powered by Labrador CMS