Barns øyne er mer utsatt for UV-stråling fra sola fordi øyelinsene deres ikke er ferdigutviklet og dermed slipper igjennom flere UV-stråler. (Illustrasjonsfoto: Shutterstock / NTB Scanpix)
Barns øyne er mer utsatt for UV-stråling fra sola fordi øyelinsene deres ikke er ferdigutviklet og dermed slipper igjennom flere UV-stråler. (Illustrasjonsfoto: Shutterstock / NTB Scanpix)

Barn er mest utsatt for snøblindhet

Ferien i høyfjellet kan bli en smertefull opplevelse om du blir utsatt for snøblindhet. Særlig barn er ekstra utsatte. Men heldigvis finnes det gode råd.

– Snøblindhet vil si at man har fått små forbrenninger i det øverste cellelaget på øyets hornhinne, sier forsker Rigmor Baraas ved Nasjonalt senter for optikk, syn og øyehelse ved Høgskolen i Sørøst-Norge.

Baraas forteller at det ikke er tilfeldig at snøblindhet ofte blir et tema ved påsketider.

– Sollys reflekteres fra snø, og dette kan altså utsette øyet for mer UV-stråler enn hva cellene på øyet tåler.

Når uhellet er ute

Symptomene på snøblindhet kommer ifølge Baraas ofte noen timer etter at skaden har oppstått.

– Og det kan gi sterkt ubehag. Ofte føler man en sterk svie, øyet blir rødt og synet blir redusert.

Skulle uhellet være ute, anbefaler Baraas at man tar det rolig og oppholder seg mest mulig vekk fra sola.

– Cellene på øyet bruker et par dager på å bli bra igjen, men ved sterke smerter kan det være en god idé å avlegge et besøk hos optiker. Det kan være at skaden er såpass stor at man trenger øyedråper med antibiotika for å forhindre infeksjon.

Barn ekstra utsatt

Baraas forteller at barns øyne er mer utsatt for UV-stråling fra sola fordi øyelinsene deres ikke er ferdigutviklet og dermed slipper igjennom flere UV-stråler.

– Rundt ti prosent av UV-strålene treffer netthinnen til de voksne, mens hos barn kan helt opptil 75 prosent av strålene treffe. Barn som får akutt snøblindhet, risikerer også å utvikle senskader, som i verste fall kan være alvorlig.

Forebygging

– Første bud for å beskytte øynene mot beskyttelse av UV-lys er solbriller, sier Baraas.

– Solbrillene skal dekke godt og bør være tilpasset ansiktsfasongen.

Baraas opplyser at det i Norge ikke er tillatt å selge solbriller som ikke er CE-godkjente, som gir nær 100 prosent beskyttelse mot UV-strålene.

– Jeg anbefaler likevel å velge ut solbrillen hos optiker, for å få en best mulig tilpasset brille.

Powered by Labrador CMS