Sjokolade rett ved kassa kan friste, men kjøper vi mindre godteri om det står et annet sted i butikken? Det vet ikke forskerne helt ennå. (Foto: Shutterstock/NTB scanpix)
Klarer butikkene å få folk til å spise sunnere?
Briter tar med færre usunne småvarer hjem etter at supermarkeder fjernet søtsakene fra kassa.
Sjokoladebarer, små poser med potetgull eller annet godteri.
Det er varer som typisk står ved kassa i butikken og som det er lett å la seg friste av, sulten på vei hjem.
En britisk studie av 30 000 husstander avslører hvilke matvarer folk tar i hus.
Resultatene tyder på at det kan være en sammenheng mellom plassering i butikken og hvor mye kundene kjøper av de små søtsakene.
Laget regler om godteri
Flere butikkjeder i Storbritannia har laget retningslinjer for å få usunne varer vekk fra kassa. Seks kjeder innførte slike regler mellom 2013 og 2017.
Forskjellen var tydelig etter at retningslinjene kom, sammenlignet med hva forskerne forventet at salget skulle være dersom det fortsatte som før.
Kundene handlet 17 prosent færre usunne småvarer i måneden den første tida.
Selv om det er en sammenheng mellom retningslinjer og kjøp ved supermarkedene samlet, gjelder den bare halvparten av supermarkedene.
Og skjønt forskjellen etter ett år var på hele 15 prosent, er den ikke lenger gyldig i de statistiske undersøkelsene, noe som kan tyde på at en eventuell effekt ikke er langvarig.
Færre søtsaker i hånda
Forskerne sjekket også hvilke varer 7500 briter kjøpte for å spise på veien i 2016–17.
Kundene registrerte varene gjennom en mobilapp, og det viste seg at de kjøpte færre småvarer fra butikkene med retningslinjer enn fra en butikkjede uten retningslinjer.
To kjeder hadde innført retningslinjer før studien startet. Der kjøpte også kundene likevel flere usunne varer for å spise på veien.
I disse tre butikkene kjøpte forbrukerne 76 prosent færre små pakker med søtsaker for å spise på veien.
Kjøpte større poser potetgull?
Forskerne har tidligere funnet ut at butikker som har bestemt seg for det, faktisk har færre usunne varer ved kassa enn butikker uten slike retningslinjer.
De kan likevel ikke si at retningslinjene er grunnen til at britene tar med seg færre små godteposer hjem enn før. Helt andre årsaker kan bidra til det.
De vet heller ikke hvor i butikken kundene fant varene. Og kanskje kjøpte britene simpelthen større sjokoladeplater og potetgullposer enn før. Studien gjelder bare søtsaker i porsjonspakninger.
Tidligere forskning tyder dessuten på at kundene flytter kjøpene sine til andre utsalgssteder når supermarkedene strammer inn.
Norske forskere har også undersøkt hvordan butikkene kan få oss til å spise sunnere, ifølge Opplysningskontoret for meieriprodukter. Plassering av varer er en av måtene. Tidligere i år ble det avslørt at en forsker de samarbeidet med hadde jukset i forskningen sin, men de norske forskerne mener at det ikke påvirker konklusjonen i rapporten deres.
Referanse:
Katrine T. Ejlerskov mfl: Supermarket policies on less-healthy food at checkouts: Natural experimental evaluation using interrupted time series analyses of purchases. PLoS Medicine, 15(12), 2018. Doi: 10.1371/journal.pmed.1002712.