Skapninger i dypet

Nede på 4 000 meters dyp finnes en verden som overgår fantasien. En ny utstilling tar deg med til den siste villmark.

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

Klikkbart bilde til bildeviser

Det er sagt at vi vet mer om månens overflate, enn om livet i dyphavet på vår egen klode. Det er nesten forunderlig hvor lite vi har utforsket det som foregår langt nede i vannmassene.

Vi bor på en blå planet, men mange av vesenene som lever under bølgene, har vi aldri sett.

På dypet finnes derfor en ganske ukjent verden, som i økende grad trues av en fiskeriindustri på stadig leting etter nye områder å fiske i.

En ny utstilling i Oslo gir et glimt av livet i der nede.

Mar-Eco

Norske forskere stod i spissen for et stort tokt i Atlanterhavet i 2004.

De utforsket den undersjøiske fjellkjeden kalt Den midtatlantiske rygg, mellom Island og Azorene, ved hjelp av avanserte ubåter, tråler og lydmålere.

Prosjektet heter Mar-Eco, og har gitt innblikk i undervannsverdenen. Du kan lese mer om prosjektet i artikkelen Nyheter fra den siste villmark.

En utstilling basert på dypdykkene har blitt vist rundt i Europa, og kommer nå til Norge. Fra 16. januar til 17. februar vises Dypere enn lyset ved Norsk Sjøfartsmuseum i Oslo.

Livet og miljøet i det mørke dyphavet belyses bokstavelig talt fra ulike innfallsvinkler, i et møte mellom forskere, teknologer og kunstnere.

- Kjempeglade

Utstillingen omfatter interaktivitet, akvareller, fotografier sammen med flere av dyrene som forskerne har hentet opp.

- Vi er kjempeglade for å få utstillingen til Oslo, før den igjen forsvinner ut i verden på sin vandring til kjente museer, sier Kari Østervold Toft, kommunikasjonsdirektør ved Havforskningsinstituttet i Bergen.

Det er først og fremst de underlige dyphavsdyrene som fanger oppmerksomheten, som havedderkopper, svamper, maneter og andre dyphavsorganismer montert i sine utstillingsglass.

Den britiske fotografen David Shale viser ulike fisker og dyr i store fotografier. Bildekunstneren Ørnulf Opdahl formidler dyphavets fisker, dyr og natur gjennom akvarellbilder.

I over 50 år satt Thorolv Rasmussen i Bergen og tegnet fisk, blant annet fra Michael Sars-ekspedisjonen i 1910. Noen av disse kaldnålstegningene vises i en egen seksjon.

En modell i utstillingen viser Atlanterhavsryggen, forskningsfartøyet og noe av det avanserte utstyret som ble brukt.

120 forskere

Utstillingen er satt sammen av Bergen Museum, og åpnet ved UNESCO-hovedkvarteret i Paris våren 2007. Den har til nå vært vist i en rekke europeiske byer som Genova, Helsinki, Porto og Essen.

Etter Oslo går utstillingen videre til Aberdeen, og det er planer om visning i flere europeiske byer, før den skal vises i 2009 ved blant annet Smithsonian i Washington, USA.

Utstillingen vil også komme tilbake til Norge på et senere tidspunkt.

Rundt 120 forskere og studenter fra 16 land deltar i prosjektet Mar-Eco, som ledes av Havforskningsinstituttet og Bergen Museum/Universitetet i Bergen.

Prosjektet ble startet i 2001 og fortsetter fram til 2010. Mar-Eco er et av flere prosjekt under det globale forskningsprogrammet Census of Marine Life (CoML).

Lenke:

Mar-Eco: Om prosjektet

Powered by Labrador CMS