Denne artikkelen er produsert og finansiert av Universitetet i Bergen - les mer.

I filmen «I am Legend» blir de som ikke dør av Krippin-viruset, forvandlet til aggressive og lyssky zombier.

Zombier kommer seg ikke ut av senga

PODCAST: Hollywood elsker pandemifilmer. Men hvor realistiske er de?

– Det høres ut som en hjernebetennelse som gjør folk helt sprø. Og det kan skje, sier Nina Langeland. Hun er infeksjonsmedisiner ved Universitetet i Bergen og medlem av Koronakommisjonen.

Filmen hun snakker om, er «I am Legend» fra 2007. Der forsøker Will Smith å finne en kur mot Krippin-viruset, som har drept 99 prosent av jordens befolkning.

De som ikke dør av viruset, forvandles til aggressive og lyssky zombier.

– Hjernebetennelser kan absolutt gi endret bevissthet og i tillegg føre til psykoser. Problemet er at en slik betennelse gjør deg svært syk. Du løper ikke rundt i gatene og ser etter noen å bite. Derimot ligger du i sengen og er dramatisk syk, forklarer Langeland.

I den nyeste utgaven av podcasten UiB Popviten faktasjekker hun noen av de største pandemifilmene og vurderer hvor realistiske de er.

Mer sex enn biting

– Det kommer flere pandemier, og sannsynligvis vil de komme med litt kortere mellomrom enn til nå. Men en pandemi som spres gjennom biting, er usannsynlig. Det går rett og slett altfor langsomt, sier Langeland.

Derfor avskriver hun også «28 Days Later» fra 2002, hvor Rage-viruset endevender London på bare 28 dager. Smittede får voldsomme raserianfall og biter andre slik at sykdommen spres.

– Det er mye rabies i den filmen der. Men at det skulle spre seg så fort, er helt urealistisk. Det går måneder fra man blir bitt til man blir syk av rabies. Smitten kan også kanskje minne om en seksuelt overførbar sykdom. Men selv om vi har sex oftere enn vi biter folk, så brukte HIV flere tiår på å spre seg til hele kloden, sier hun.

Mer smittsom ebola

Storfilmen «Contagion» fra 2011 er ifølge Langeland mer realistisk. Her er det snakk om det luftbårne MEV-1-viruset som stammer fra flaggermus og som overføres til mennesker via en gris.

I filmen dør 25–30 prosent av de smittede etter få dager.

– Dette høres ut som covid-19. Det minner også om influensa. Men dødeligheten er jo veldig høy. Det får meg til å tenke på ebola, sier Langeland.

Da ebola herjet i Vest-Afrika mellom 2013 og 2016, døde rundt halvparten av dem som ble innlagt på sykehus av viruset.

– Vi fikk smittede både til Norge og en rekke andre land, men så langt har ikke ebola vært tilstrekkelig smittsomt mellom mennesker til å gi en pandemi. Men det er absolutt mulig å se for seg en pandemi som både er veldig smittsom og som har høy dødelighet, forteller Langeland.

Hvilke pandemifilmer er mest realistiske? Kommer ebola-pandemien? Og hvorfor dør folk med skum rundt munnen i filmene? Få svarene i episoden her:

Powered by Labrador CMS