Vitenskapskafé om biobanker

Det blir debatt om humane biobanker, når Vitenskapskafeen i Oslo arrangeres torsdag 22. mars.

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

Klart du donerer blod når det redder liv. Men er du villig til å donere blod, DNA og kanskje dine mest intime medisinske hemmeligheter dersom det muligens kan hjelpe noen i framtiden?

Over en halv million nordmenn har allerede gjort det: Donert materiale til norske biobanker - som alle har til felles at det samlede materialet brukes til å øke forståelsen for sammensatte sykdommer som kreft og andre alvorlige lidelser.

Medisiner kontra samtykke

Forskere tror at en omfattende bruk av biobanker innenfor bioteknologisk og medisinsk forskning på sikt kan gi oss mer effektive behandlingsformer og en hurtigere utvikling av medisinske preparater.

Skeptikere peker på problemer som samtykke og anonymitet, og at det har vært lite fokus på de etiske, juridiske og samfunnsmessige aspektene ved samlingen av humant biologisk materiale.

Vitenskapskafeen har invitert divisjonsdirektør Camilla Stoltenberg i Folkehelseinstituttet. Instituttet driver selv flere biobanker, og Stoltenberg er leder for den nasjonale satsningen “Biobanker for Helse.”

Seniorrådgiver Hanne P. Gulbrandsen i Datatilsynet stiller også på kafeen. Datatilsynet er en av mange statlige instanser man må be om tillatelse for å sette i gang forskningsprosjekter på genetiske prøver.

Gratis inngang

Arragementet i Oslo torsdag finner sted på Marhaba Cafe og Bar i Keysersgt. 1, vis-a-vis Deichmanske bibliotek. Dørene åpner klokken 18, og det er gratis inngang.

Vitenskapskafeen i Oslo arrangeres for øvrig av Stiftelsen Ungdom og Forskning og Forbundet Unge Forskere, i samarbeid med British Council Norway og Forskningsrådets FUGE-program.

Les mer:

Vitenskapskafeens nettsider finner du her.

Powered by Labrador CMS