Neil deGrasse Tyson snakker på et National Geographic-arrangement i 2015. (Bilde: Richard Shotwell/Invision/AP/NTB Scanpix)
Neil deGrasse Tyson snakker på et National Geographic-arrangement i 2015. (Bilde: Richard Shotwell/Invision/AP/NTB Scanpix)

Neil deGrasse Tyson skal tilbake på TV etter anklager om seksuell trakassering

En intern undersøkelse har kommet fram til at TV-programmet til den kjente, amerikanske astrofysikeren skal sendes etter utsettelser.

Publisert

Astrofysikeren Neil deGrasse Tyson er kanskje mest kjent som programleder for storproduksjonen Cosmos, en dokumentarserie om universet som kom i 2014.

Tyson var i Norge i forbindelse med vitenskapsfestivalen Starmus i Trondheim i 2017, hvor det ble tydelig hvor stor kjendis han egentlig er i vitenskapens verden. Tyson er også leder for Hayden-planetariumet ved American museum of Natural History i New York.

Etter planen skulle en ny sesong av Cosmos ha premiere på Fox og National Geographic i mars, 2019.

Men dette ble utsatt etter at flere kvinner sto fram med beskyldninger om at Tyson hadde trakassert dem seksuelt.

Tyson er uenig i anklagene, og uttalte seg i en facebook-post.

– Slike anklager kan ødelegge både renommé og ekteskap, sier Tyson i dette innlegget.

– Jeg ser meg selv som en kjærlig ektemann og en offentlig ansatt - en vitenskapsmann og en lærer som tjener folket.

Nå har en undersøkelse utført av Fox og National Geographic kommet fram til at de kommer til å sende den nye dokumentaren som planlagt, uten at det har blitt satt noen ny sendingsdato enda, ifølge Hollywood Reporter.

Ingen andre detaljer om undersøkelsen har blitt offentliggjort. Denne måten å foreta en undersøkelse på blir problematisert i en artikkel hos Slate.

Anklagene

I alt er det tre kvinner som har stått fram med navn med anklager mot Tyson, og nettstedet Vox har snakket med dem om utfallet av etterforskningen. En fjerde kvinne har holdt seg anonym.

Medieselskapene har ikke offentliggjort undersøkelsen, og kvinnene lurer på grunnlaget for avgjørelsen om å la Tyson komme tilbake på TV.

Tchiya Amet er en av kvinnene som har stått fram. Hun beskylder Tyson for å ha voldtatt henne mens de var medstudenter ved Universitetet i Austin Texas i 1984. Det er ikke tatt ut noe tiltale mot Tyson, ifølge nettstedet. Hele anklagen kan leses hos Vox.

Tyson har svart på anklagene Facebook-innlegget, som ble publisert 1. desember 2018. Her går han gjennom størsteparten av anklagene, og unnskylder seg for visse aspekter, men nekter for at den påståtte voldtekten skal ha skjedd. Han hevder at han hadde et kortvarig, romantisk forhold med Amet, som hun benekter.

Han ønsket også undersøkelsen velkommen.

Intervjuet kvinnene

Selskapene har blant annet snakket med kvinnene som har kommet med anklagene.

Ashley Watson, som mener at Tyson prøvde å sjekke henne opp på upassende vis, er en av dem som etterspør grunnlaget for konklusjonen, ifølge Vox.

En talsperson for American museum of Natural History sier til Buzzfeed, som også fulgt denne saken, at de aldri har mottatt en klage på han mens han har jobbet der. Men museet undersøker også anklagene, ifølge nettstedet.