Hus tenker sjæl – sparer strøm

Avanserte datasystemer kan skape bedre inneklima samtidig som energiforbruket i bygningen går ned.

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

Tenk deg at møterommet du er i, vet hvor mange personer som sitter rundt bordet. Rommet vet også når sola går ned, at det er en fredag i desember og at vinden vil blåse opp til kuling styrke om to timer.

Disse og andre data brukes for å styre lys, klimaanlegg og ovner i rommet på best mulig måte.

Dette er visjonen til professor Chunming Rong ved Institutt for data- og elektroteknikk på Universitetet i Stavanger.

Rong og kollegene hans skal sette opp sensorer i utvalgte rom og uteplasser på universitetet. Så skal de lage programvare som tolker disse dataene på en ny måte.

Spare energi

– Det er en ganske stor utfordring. Vi skal lage selvlærende algoritmer som behandler data fra svært ulike kilder.

– Innetemperatur, værdata, kalenderinformasjon som forteller hvilke dager det vanligvis er mange eller få personer i bygningen, og andre typer data skal behandles, sier Rong.

Målet er å lage gode styringssystemer som sparer energi samtidig som de skaper et behagelig inneklima for brukerne.

Systemene vil kunne bli nyttige både i boliger og næringsbygg.

Ulike klima

Kjølv Egelands hus på universitetsområdet er et av to prøvebygg i prosjektet. Bygningen er hovedsakelig fra 1970-tallet og har potensial for bedre energiutnyttelse.

Den andre bygningen ligger i Madrid og skal prøves ut av det spanske forskningssenteret Cemosa, som også leder prosjektet.

(Illustrasjonsbilde: www.colourbox.no)

– På den måten vil vi få erfaringer fra både et nordisk og et sydeuropeisk klima og fra både nye og gamle bygninger, sier Rong.

Viktig sak

Statsbygg, som eier Kjølv Egelands hus, synes prosjektet er spennende.

– Dette er forskning, så vi vet jo ikke hva resultatet blir. Men hvis dette fører til at vi kan bruke mindre energi i driften av bygningene våre, er det flott. Dette er en viktig sak for oss, sier Geir Sæbø, driftsleder VVS i Statsbygg region vest.

Bakgrunn:

Prosjektets offisielle tittel er Self learning energy efficient buildings and open spaces, forkortet SEEDS. Ni partnere er med i prosjektet. UiS får cirka fire millioner kroner fra EU for å utføre sin del av arbeidet.

Powered by Labrador CMS